Linkovi

Tramp ne popušta uprkos pravnom porazu u Pensilvaniji i pritisku da prizna rezultat izbora


ARHIVA - Predsednik Donald Tramp govori u Beloj kući. ( Foto: Rojters/Carlos Barria)
ARHIVA - Predsednik Donald Tramp govori u Beloj kući. ( Foto: Rojters/Carlos Barria)

Uprkos pravnom porazu u Pensilvaniji u subotu, nema nagoveštaja da je predsednik Donald Tramp spreman da odustane od napora da preokrene rezultat predsedničkih izbora čak i dok novoizabrani predsednik Džo Bajden nastavlja da planira novu administraciju, prenosi Rojters.

Od kako je Bajden proglašen pobednikom izbora 3. novembra pre dve nedelje, aktuelni predsednik podneo je niz tužbi i pokrenuo kampanju da spreči države da potvrde rezultate izbora.

Demokrate i pojedini republikanci optužuju Trampa da podriva poverenje u američki izborni sistem i delegitimizuje Bajdenovu pobedu iznošenjem neosnovanih tvrdnji o izbornoj krađi. Bajden bi trebalo da preuzme dužnost predsednika 20. januara.

"Republikanci, borite se žestoko", tvitovao je Tramp u nedelju i ponovio neosnovane optužbe o neregularnim izborima.

Ron Klejn, budući šef kabineta Bele kuće, ponovo je pozvao Trampovu administraciju - odnosno federalnu agenciju Upravu za opšte poslove - da formalno prizna Bajdenovu pobedu kako bi se izdvojila sredstva za proces tranzicije. Poručio je da su predsednikovi napori da preokrene rezultat sramni, ali i neefikasni.

Za sada, pokušaji Trampovog izbornog štaba da spreči potvrdu rezultata bili su neuspešni u sudovima u Džordžiji, Mičigenu i Arizoni.

Sudija okružnog suda Metju Bren, republikanac kojeg je imenovao bivši predsednik Barak Obama, odbacio je slične napore u Pensilvaniji i napisao u presudi da je Trampova kampanja predstavila "nategnute pravne argumente bez osnova i spekulativne optužbe koje nisu podržane dokazima."

Trampova kampanja najavila je podnošenje žalbe na presudu.

Pojedini republikanci u Kongresu sada iznose drugačije stravove od Trampa mada su mnogi, uključujući i republikanske lidere, i dalje uz predsednika.

Republikanski senator Pet Tumi rekao je da su posle Brenove presude "iscrpljene sve kredibilne pravne opcije" za Trampa u Pensilvaniji i pozvao predsednika da "prihvati ishod izbora". Takođe je čestitao Bajdenu i novoizabranoj potpredsednici Kamali Haris.

Trampov savetnik, bivši guverner Nju Džerzija Kris Kristi, rekao je za televiziju ABC da su "postupci Trampovog pravnog tima nacionalna sramota".

Kristi je ocenio da bi Tramp trebalo da prizna poraz i da bi republikanci umesto toga trebalo da se usredsrede na osvajanje dva mesta u Senatu, na izborima u Džordžiji početkom januara. Ti izbori će odlučiti ko će kontrolisati Senat naredne dve godine.

Liz Čejni, uticajna republikanska članica Predstavničkog doma, prethodno je zatražila od Trampa da odmah iznese dokaze o rasprostranjenoj izbornoj krađi ili u suprotnom poštuje "nepovredivost našeg izbornog procesa".

Da bi zadržao bilo kakvu nadu da ostane na položaju u Beloj kući, Tramp bi trebalo da pronađe način da izbriše Bajdenovu prednost od 81.000 glasova u Pensilvaniji, u kojoj je pobedio 2016. godine. Ta država bi u ponedeljak trebalo da počne da sertifikuje rezultate izbora.

Trrampovi advokati najavili su da će se žaliti na presudu, ali je pravni tim druge strane naveo da je predsedniku isteklo vreme.

Tramp odbija da prizna poraz

Bajden je osvojio 6 miliona više direktnih glasova od Trampa i što je važnije, ima više elektorskih glasova - 306 naprema 232 - koji prema sistemu Elektorskog koledža odlučuju pobednika izbora.

Bajden je prethodne dve nedelje proveo pripremajući se za preuzimanje položaja predsednika, uprkos tome što Trampova administracija odbija da formalno započne proces prenosa vlasti.

Da bi ostao na položaju, Tramp bi morao da preokrene rezultat u najmanje tri velike države - što bi bilo bez presedana u američkoj istoriji.

Ponovno preobrojavanje glasova u Džordžiji samo je potvrdilo Bajdenovu pobedu u toj državi, a zvaničnici su i formalno potvrdili rezultat izbora. Trampova kampanja najavila u u subotu da će tražiti još jedno prebrojavanje glasova.

U Viskonsinu, izborni zvaničnici kritikovali su Trampove volontere zbog usporavanja delimičnog ponovnog brojanja glasova u toj državi, za koje se ne očekuje da će preokrenuti Bajdenovu pobedu.

Tramp je 2016. godine pobedio i u Viskonsinu i u Džordžiji.

Aktuelni predsednik sada vrši pritisak na državne skupštine, u kojima većinu imaju republikanci, da odbace rezultat izbora i proglase ga pobednikom.

"Nadam se da će sudovi ili državne skupštine imati hrabrosti da urade ono što je neophodno da se održi integritet naših izbora i samih Sjedinjenih Država", tvitovao je Tramp posle presude u Pensilvaniji.

U međuvremenu, jedan od republikanskih lidera državne skupštine Mičigena rekao je da Tramp nije od njih tražio da "prekrše zakon" ili da se mešaju u izbore. Predsedavajući Predstavničkog doma Li Četfild bio je među sedam republikanaca iz Mičigena koji su se u petak sastali sa Trampom u Beloj kući.

U intervjuu kablovskoj mreži Foks njuz, Četfild nije precizirao šta su bile teme razgovora sa Trampom.

Birački odbor Mičigena, u kojem je po dvoje dvoje republikanaca i demokrata, trebalo bi u ponedeljak da potvrdi rezultate izbora u toj državi, prema kojima je Bajden osvojio najviše glasova.

Ukoliko odbor ne potvrdi rezultate, a nakon toga ni Vrhovni sud Mičigena ne naloži da se to uradi, Četfild je naglasio da će doći do "ustavne krize", prenosi AP.

Izborni zvaničnici širom zemlje kažu da nema dokaza o značajnim izbornim neregularnostima, a zvaničnici Trampove administracije ocenili su da su izbori "bili najbezbedniji u američkoj istoriji".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG