Linkovi

Tramp pomilovao ćurku po imenu Korn


Predsednik SAD Donald Tramp gleda u ćurku "Korn" dobijenu povodom Dana zahvalnosti tokom 73. godišnje prezentacije (i pomilovanja) u Ružičnjaku Bele kuće, 24. novembra 2020.

Ozvanično je. Na ceremoniji u utorak u Ružičnjaku Bele kuće, tovljena ćurka po imenu Korn (Kukuruz) dobila je godišnje predsedničko pomilovanje uoči praznika Dana zahvalnosti u četvrtak.

"Korn, ovim vas u potpunosti dajem pomilovanje", rekao je predsednik Donald Trump, uz koga su se nalazile prva dama Melania Trump i drugi gosti. "Hvala, Korn".

Kornov brat Kob (Klip) nije imao tu sreću. Bela kuća je sprovela anketu na Tviteru, tražeći od pratilaca na toj društvenoj mreži da se izjasne koju bi od dve ćurke Tramp trebalo da pomiluje.

Ćurke koje se uzgajaju i tove do određene veličine, uzgajao je Ron Kardel, predsedavajući Nacionalne federacije za ćurke i uzgajivač ćuretine, kukuruza i soje šeste generacije iz Valkota u Ajovi.

Prema veb stranici Bele kuće, Korn, čija je omiljena užina slatki kukuruz, izlegla se 20. jula 2020. godine i teška je nešto više od 19 kilograma.

Kob, čija je omiljena hrana soja, izlegao se istog dana i težak je nešto više od 18,5 kilograma.

Kao što je to praksa od 1947. godine, te dve ćurke su predstavljene javnosti dan ranije u hotelu Vilard Intercontinental u Vašingtonu, gde su ptice imale svoju sobu.

Arhiva - Prošlogodišnja dva ćrana iz Severne Karoline nazvana Bred i Batler, koje treba da pomiluje predsednik Donld Trampo, dele krevet u sobi u Vilart interkontinental hotelu, u Vašingtonu, 25. novembra 2019. (Foto: AP)
Arhiva - Prošlogodišnja dva ćrana iz Severne Karoline nazvana Bred i Batler, koje treba da pomiluje predsednik Donld Trampo, dele krevet u sobi u Vilart interkontinental hotelu, u Vašingtonu, 25. novembra 2019. (Foto: AP)

Tradicija da farmeri ćuraka daruju predsednike pticama za Dan zahvalnosti datira iz 1870-ih, ali prema sajtu Bele kuće poslano je toliko ćurki da je 1923. tadašnji predsednik Kelvin Kulidž obeshrabrio farmere da ih šalju.

Međutim, tradicija je već bila uspostavljena, a do četrdesetih godina prošlog veka farmeri su ponovo slali ćurke predsedniku.

Prvo zvanično pomilovanje ćurke izvršio je 1989. predsednik Džordž Buš stariji.

Iako bi mogli da pomislite da će ćurka koja nije pomilovana završiti kao centralni deo gozbe na Dan zahvalnosti, sve ćurke na kraju bivaju izložene po raznim univerzitetskim veterinarskim školama.

Tramp je rekao da će se Korn i Kob uputiti na Državni univerzitet Ajova u Ejmsu i biće izloženi počevši od 5. decembra.

"Uzbuđeni smo što ćemo ove nacionalne ikone Dana zahvalnosti dočekati na našim naučnim životinjskim farmama. Državni univerzitet Ajova ulaže u podršku industriji živine i ćuretine kroz podučavanje i istraživanje, što je dokazano u našem novom vrhunskom pogonu za proizvodnju ćuretine koji će biti izgrađen u proleće 2021. Pozdravljamo ljude koji dolaze da gledaju najnovije pridošlice u državu Ajova", izjavio je Dan Tomson, profesor i predsedavajući Odeljenja za nauku o životinjama na Državnom univerzitetu Ajova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG