Linkovi

Potvrđena izborna pobeda Džozefa Bajdena u Mičigenu


Karavan vozila demonstranata koji je pozivao Birački odbor da potvrdi rezultate glasanja u Mičigenu (Foto: REUTERS/Rebecca Cook)
Karavan vozila demonstranata koji je pozivao Birački odbor da potvrdi rezultate glasanja u Mičigenu (Foto: REUTERS/Rebecca Cook)

Izborni zvaničnici Mičigena potvrdili su pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u toj američkoj državi.

Državni birački odbor, koji čine po dva predstavnika republikanca i demokrata, sa tri glasa potvrdio je pobedu Džozefa Bajdena, dok je jedan od članova odbora bio uzdržan.

To znači da je Bajden u toj državi osvojio 154.000 glasova više od aktuelnog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa.

Prema zakonima države Mičigen, Bajden je osvojio ukupno 16 elektorskih glasova, a u odnosu na Trampa slavio je za ukupno 2,8 procentnih poena – što je više u odnosu na druge države u kojima kampanja aktuelnog predsednika dovodi u pitanje rezultate glasanja: Džordžiji, Arizoni, Viskonsinu i Pensilvaniji.

Građani Mičigena su se se izjasnili. Izabrani predsednik Bajden pobedio je u državi Mičigen osvojivši više od 154.000 glasova, on će biti sledeći predsednik od 20. januara”, izjavila je guvernerka Mičigena Grečen Vitmer – dodavši da je vreme da se izbori ostave po strani.

Potvrdu rezultata izbora Trampov tim označio je kao proceduralni korak – navodeći da nastavlja pravnu borbu.

Pravni tim aktuelnog predsednika i njegova kampanja osporavaju rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umesto njega – izabrani predsednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama na kojima se spori tačnost, Tramp i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze – što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Osim toga, aktuelni predsednik Tramp koji ne prihvata izborni poraz, nije se saglasio ni sa procesom tranzicije vlasti – tokom koga bi do 20. januara kada bi novoizabrani predsednik Bajden trebalo da preuzme dužnost, vlast trebalo da pređe u ruke administracije koju predvodi.

Spor bi trebalo da se rasčistiti do osmog decembra kada bi sve američke države trebalo da potvrde rezultate glasanja, kao i 14. decembra dana kada bi trebalo da bude održano elektorsko glasanje.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG