Linkovi

Uprava za opšte poslove obavestila Bajdena da može da otpočne proces tranzicije


Džozef Bajden, izabrani predsednik Sjedinjenih Država (REUTERS/Jonathan Ernst)
Džozef Bajden, izabrani predsednik Sjedinjenih Država (REUTERS/Jonathan Ernst)

Uprava za opšte poslove, agencija američke Vlade zadužena za proces predaje vlasti, konstatovala je da je izabrani predsednik Džozef Bajden, kako je ukazano, očigledni pobednik američkih predsedničkih izbora.

Znajte da sam odluku donela nezavisno – zasnovana je u zakonu i na dostupnim činjenicama. Nikada nisam bila pod posrednim ili neposrednim pritiskom izvršne vlasti, u vezi sa sadržinom ili tajmingom za donošenje ove odluke, uključujući i zaposlene u Beloj kući ili Upravi za opšte poslove”, navela je u pismu izabranom predsedniku Bajdenu Emili Marfi - direktorka agencije u čijoj je nadležnosti proces tranzicije.

Marfi je na funkciju postavio aktuelni predsednik Tramp koji ne želi da prizna predviđene rezultate izbora. Takođe, pratio je glas da je tokom prethodnih nedelja odbijala da otpočne proces tranzicije.

Tim potezom direktorke Uprave otvara se put za početak transfera vlasti sa Trampove na buduću Bajdenovu administraciju. Istovremeno, izabranom predsedniku omogućava se koordinacija sa federalnim agencijama uoči zvaničnog preuzimanja funkcije 20. januara.

Informacije i pismo koje je Marfi uputila izabranom predsedniku Bajdenu, u koje je agencija Asošijeted pres imala uvid, pojavile su se nakon što je objavljeno da je u američkoj državi Mičigen potvrđena izborna pobeda demokratskog kandidata.

Johanes Ejbraham, izvršni direktor Bajdenovog tranzicionog tima, izjavio je da je ta odluka bila potrebna da bi se otpočelo suočavanje sa izazovima američke nacije - uključujući suzbijanje pandemije koronavirusa i oporovak ekonomije.

U predstojećim danima tranzicioni zvaničnici susretaće se za predstavnicima državnih agencija u nameri da razmatramo odgovor na pandemiju, u potpunosti se posvetimo našim interesima u sferi bezbednosti i utvrdimo stanje u vladinim agencijama u vremenu Trampove administracije", saopštio je Ejbraham.

Povodom tih informacija reagovao je aktuelni predsednik Tramp, koji ne prihvata predviđene rezultate izbora, uz tvrdnje da su izborni proces i brojanje glasova obeležile mnoge neregularnost. Međutim on, njegovi pravni zastupnici i kampanja za to nisu ponudili validne dokaze.

Tramp je na društvenoj mrži Tviter objavio da je Emili Marfi i njenom timu, tvrdeći da su bili na meti napada, preporučio da urade ono što je potrebno – ali i da se njegova borba nastavlja.

Želim da se zahvalim Emili Marfi i Upravi za opšte poslove na posvećenosti i lojalnosti našoj zemlji. Prećeno joj je i bila je napadana i ne želim da se to dešava njoj, njenoj porodici niti bilo kom zaposlenom Uprave. Nastavljamo snažnu borbu i verujemo da ćemo uspeti. Međutim, u najboljem interesu naše zemlje, preporučujem Emili da učini ono što je potrebno u početnim protokolima – isto to preporučio sam mom timu”, napisao je na Tviteru Tramp.

Pravni tim aktuelnog predsednika i njegova kampanja osporavaju rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umesto njega – izabrani predsednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama kojima se spori tačnost, Tramp i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze – što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Osim toga, aktuelni predsednik Tramp koji ne prihvata izborni poraz, nije se saglasio ni sa procesom tranzicije vlasti – tokom koga bi do 20. januara kada bi novoizabrani predsednik Bajden trebalo da preuzme dužnost, vlast trebalo da pređe u ruke administracije koju predvodi.

Spor bi trebalo da se rasčistiti do osmog decembra kada bi sve američke države trebalo da potvrde rezultate glasanja, kao i 14. decembra dana kada bi trebalo da bude održano elektorsko glasanje.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG