Linkovi

Tramp: Možda će biti teško Vrhovnom sudu prezentovati optužbe o izbornoj prevari


Američki predsednik Donald Tramp (Foto: REUTERS/Erin Scott)
Američki predsednik Donald Tramp (Foto: REUTERS/Erin Scott)

Donald Tramp, aktuelni američki predsednik, izjavio je da bi, kako se izrazio, možda moglo biti teško izneti pred Vrhovni sud izneti optužbe o izbornoj prevari tokom predsedničkih izbora.

Problem je u tome što je teško dopreti do Vrhovnog suda”, rekao je Tramp u razgovoru za Foksnjuz.

Aktuelni predsednik ukazao je da će nastaviti da se, kako se izrazio, bori za rezultate izbora – čiji je predviđeni pobednik demokratski kandidat Džozef Bajden.

Neću se predomisliti za šest meseci”, rekao je republikanski kandidat na predsedničkim izborima.

Donald Tramp, njegova kampanja i pravni tim osporavaju rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umesto njega – izabrani predsednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Pravni tim predsednika Trampa je u petak pretrpeo još jedan sudski poraz pošto je apelacioni sud u Pensilvaniji odbacio zahtev da se u toj državi ne potvrde rezultati izbora, odnosno pobeda Džozefa Bajdena.

Pre reakcije Trampovog advokatskog tima Pensilvanija i Nevada su u utorak formalno potvrdile pobedu izabranog predsednika Bajdena.

Inače, njega je istog dana Uprava za opšte poslove, agencija američke Vlade zadužena za proces predaje vlasti, pismom obavestila da je konstatovala da je on očigledni pobednik američkih predsedničkih izbora. Učinila je to Emili Marfi, direktorka Agencije, koju je tokom prethodnih nedelja pratio glas da je odbijala da počne proces tranzicije.

Džozef Bajden predviđeni je pobednik američkih predsedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova – naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsednik i republikanski kandidat. Takođe, na osnovu prebrojanih glasova građana, Bajden je u odnosu na Trampa u prednosti za 6 miliona glasova.

Američke države trebalo bi do osmog decembra da potvrde rezultate glasanja, dok bi 14. decembra trebalo da se održi izjašnjavanje elektora.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG