Linkovi

Predstavnički dom izglasao formiranje odbora za istragu upada u Kapitol


Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkim domom američkog Kongresa (Foto: AP)
Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkim domom američkog Kongresa (Foto: AP)

Predstavnički dom Kongresa u sredu je izglasao osnivanje odbora za istragu upada u kompleks Kapitola koji se nalazi u centru američke prestonice.

Za formiranje odbora glasala su 222 člana Predstavničkog doma, uglavnom demokrate, dok je 190 bilo protiv. Samo je dvoje republikanaca podržalo odbor - Liz Čejni i Adam Kinzinger.

To telo trebalo bi da se sastoji od trinaest članova i imaće nadležnost sudskog pozivanja svedoka, navodi se u dokumentima koje je objavila predsedavajuća Predstavničkom domu Nensi Pelosi, izvestila je agencija Asošijeted pres (AP).

Odluka o osnivanju posebnog odobra doneta je pošto su republikanci u Senatu u maju blokirali osnivanje nezavisne komisije za istragu tog incidenta.

Planirano je da odbor čini osam članova koje bi izabrala Nensi Pelosi i petoro koji bi funkcije preuzeli nakon konsultacija sa republikanskim liderom Kevinom Mekartijem.

Međutim, jedan od pomoćnika predsedavajuće Pelosi koji je o tome govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da razmatra da među kandidatima koje predlaže bude predstavnik republikanaca – što bi značilo da bi odnos snaga u odboru bio 7:6 u korist demokrata, javlja AP.

Nensi Pelosi je u ponedeljak saopštila da su 6. januar i upad u dom američkog Kongresa jedan od najmračnijih dana u istoriji američke nacije, kao i da će odbor nastojati da utvrdi istinu o tom događaju.

To telo će istražiti i izvestiti o činjenicama u vezi sa uzrocima napada. Preporučiće načine za izbegavanje sličnih napada u budućnosti”, saopštila je Pelosi.

Brojne republikance brine istraga kojom bi rukovodile demokrtate jer strhuju da će biti usmerena ka Trampovoj ulozi u opsadi, kao i desničarskim grupama koje su bile prisutne tokom upada u Kapitol.

Tokom napada koji je šokirao Ameriku, stotine pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upale su u kompleks Kapitola u neuspešnom pokušaju da spreče Kongres da potvrdi pobedu demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u novembru prošle godine.

Zbog nasilja je preminulo pet osoba, među kojima i pripadnik policije Kapitola. Sekretarijat za pravosuđe saopštio je u četvrtak da je uhapšeno 500 osoba tokom istrage nasilja.

Tramp, koji je položaj napustio u januaru, više puta je neosnovano tvrdio da je poražen zbog izborne prevare, što je tvrdnja koju su odbacili brojni sudovi, izborni zvaničnici saveznih država i njegova administracija.

XS
SM
MD
LG