Linkovi

Senat potvrdio ustavnost suđenja za opoziv Donalda Trampa


Kongresmen iz Merilenda Džejmi Raskin, vođa tima iz Predstavničkog doma koji predstavlja optužnicu protiv Trampa (Foto: Reuters/Senate TV)
Kongresmen iz Merilenda Džejmi Raskin, vođa tima iz Predstavničkog doma koji predstavlja optužnicu protiv Trampa (Foto: Reuters/Senate TV)

Suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu biće nastavljeno u sredu pošto su senatori većinom glasova odlučili da je taj proces u skladu sa Ustavom. Tramp se tereti da je podstakao pobunu i upad njegovih pristalica na Kaptol hil. U tim neredima je poginulo petoro ljudi.

Senatori su u utorak izjasnili da, iako Tramp više nije predsednik, suđenje jeste u skladu sa američkim Ustavom. Za to je glasalo 50 demokrata i šestoro republikanaca.

Rezultat glasanja o ustavnosti suđenja Trampu
Rezultat glasanja o ustavnosti suđenja Trampu

Kako je izgledao prvi dan suđenja u Senatu?

Istorijsko drugo suđenje Donaldu Trampu, po optužbi da je podstakao prošlomesečnu smrtonosnu opsadu američkog Kapitola, počelo je u utorak u Senatu, prikazivanjem video snimka nasilja 6. januara i debatom o ustavnosti procesa.

Demokratski kongresmen Džejmi Raskin, koji sa još osmoro kolega iz Predstavničkog doma vodi proces opoziva, rekao je na početku rasprave da je slučaj protiv Trampa zasnovan na činjenicama. Dodao je da je bivši predsednik poslao svoje advokate na suđenje da "pokušaju da zaustave Senat da čuje činjenice o ovom slučaju".

Demokratski kongresmen iz Merilenda Džejmi Raskin govori na početku suđenja bivšem predsedniku Donaldu Trampu (Foto: Senate via Rojters)
Demokratski kongresmen iz Merilenda Džejmi Raskin govori na početku suđenja bivšem predsedniku Donaldu Trampu (Foto: Senate via Rojters)

"Žele da proglase suđenje završenim pre nego što se podnesu bilo kakvi dokazi. Njihov argument je da ako počinite prestup za opoziv poslednjih nedelja na položaju, da to možete da uradite uz ustavnu nekažnjivost. Da ne morate da odgovarate", rekao je Raskin, a zatim i prikazao snimak haotičnih scena, učesnika nemira koji probijaju policijske kordone i napadaju policiju i Trampa koji poziva pristalice da idu na Kapitol.

“Ako ovo nije prestup za opoziv, onda takva stvar ne postoji", naglasio je Raskin. Dodao je da ako Senat ne bude sudio Trampu, "rizikujemo da 6. januar postane naša budućnost".

Džo Negus, koji je predstavio stavove menadžera za opoziv, kao primer suđenja pred Senatom naveo je proces protiv bivšeg sekratara za odbranu Vilijama Belnepa.

Negus je podsetio da je Belnep podneo ostavku – ali ga je kasnije Predstavnički dom opozvao zbog, kako je naveo, nepropisnog ponašanja. Istovremeno, podvlači Nagus, Belnep je tvrdio da Senat nema nadležnost da mu sudi.

To se međutim dogodilo i Belnep je oslobođen”, ukazao je Negus.

Prema njegovim rečima – brojni stručnjaci koji su analizairali slučaj protiv bivšeg predsednika Trampa smatraju da bi Senat morao da se bavi tim pitanjem.

"Predsednici ne mogu da podstaknu pobunu poslednjih nedelja na položaju a zatim da ode kao da se ništa nije dogodilo", poručio je Negus.

Dejvid Sisilini, još jedan od menadžera za opoziv, odbacio je u svom izlaganju tvrdnje koje su advokati bivšeg predsednika izneli u prilog da suđenje pred Senatom ne bi trebalo da se održi.

"Odgovor na to pitanje nalazi se u američkom Ustavu i glasi: da", rekao je Sisilini.

Na kraju prve runde argumenata, koje su iznele demokrate, Raskin je govorio i o svom ličnom iskustvu tokom nemira. Naveo je da su 6. januara, dan nakon što je sahranio sina, sa njim u Kongresu bili članovi poodice.

Ispričao je da su se njegova ćerka i zet krili ispod stola u jednoj od kancelarija i da su slali, kako su tad mislili, poslednje poruke.

"Mislili su da će da umru", ispričao je Raskin, a senatorima je poručio: "Ovo ne može da bude budućnost Amerike".

Tramp je prošlog meseca opozvan u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju demokrate, zbog uloge u napadu njegovih pristalica na Kapitol. Nasilje je izbilo nakon vatrenog govora u kojem je tadašnji predsednik ponovio neosnovane tvrdnje da je njegov poraz na izborima rezultat rasprostranjene prevare i pozvao okupljene da se "pakleno bore ili više neće imati zemlju".

Nemiri, tokom kojih je rulja napala policiju, naterali su članove Kongresa da se kriju, dok je privremeno bio odložen formalni proces potvrde pobede tadašnjeg novoizabranog predsednika Džoa Bajdena. Pet osoba je stradalo, među kojima i jedan policajac.

Suđenje u Senatu je jedinstveno s obzirom na to da je Tramp jedini predsednik koji je dva puta opozvan u Predstavničkom domu. Takođe je jedini bivši predsednik kojem se sudi u gornjem domu američkog Kongresa.

Advokat bivšeg predsednika Brus Kastor mlađi izneo je argumente da je suđenje neustavno i da se održava da bi se Tramp sprečio da se ponovo kandiduje.

"Ovde smo zato što većina u Predstavničkom domu ne želi da im Donald Tramp bude politički rival u budućnosti. To je stvarni razlog zašto smo ovde i zašto moraju da pređu ovu pravnu prepreku, koju ne mogu preći", rekao je Kastor.

Ustvrdio je da je Tramp koristio pravo na slobodu govora kada se obratio pristalicama pre napada na Kapitol.

"Nije moguće da ćemo kažnjavati ljude zbog političkih govora u ovoj zemlji", podvukao je Kastor.

Takođe je osudio nemire i poručio da bi odgovorne trebalo krivično goniti, ali da Tramp ne bi trebalo da bude "žrtveni jarac" tragedije.

"Očekujemo da američki senatori ne reaguju na popularno mišljenje i emocije, već da urade ono što je ispravno", rekao je Kastor.

Trampov advokat je senatore nazvao patriotama i poručio da "zbog toga neće biti uspešan napad na ustav".

Trampovi pravni zastupnici su tokom izlaganja prikazali video snimak koji sadrži sve pozive demokrata na opoziv bivšeg predsednika u poslednje četiri godine.

"Demokrate su tokom čitavog mandata igrale ciničnu igru i to čine još uvek", rekao je advokat Dejvid Šoen.

Odlomak snimka koji je Trampov tim prikazao u prvom danu suđenja u Senatu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

Prema njegovim rečima potrebno je izbegavati ishitrene odluke bez, kako se izrazio, odgovarajućeg postupka koje bi mogli ugroziti instituciju predsednika SAD-a.

"Opoziv je sporan jer bivši predsednici ne mogu biti opozvani sa funkcije. Predsednici podležu opozivu, dok bivši predsednici ne mogu biti opozvani", rekao je Šoen.

Teško do dvotrećinske većine

Većina republikanaca podržala je argument da je suđenje Trampu neustavno i da se ne može suditi bivšem predsedniku, što nagoveštava da demokrate neće biti u mogućnosti da pridobiju dvotrećinsku podršku neophodnu da bi se Tramp osudio u Senatu koji ima 100 članova. Demokrate i mnogi pravni eksperti odbacuju argument republikanaca.

Demokratama su potrebni glasovi najmanje 17 republikanaca, svih 48 demokratskih i dva nezavisna senatora da bi Trampa proglasili krivim.

Grupa od devet članova Predstavničkog doma, koji vode proces opoziva, optužila je Trampa da je izdao zemlju i Ustav podsticanjem nasilja nakon što je neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni.

"Predstavnički dom nije opozvao predsednika Trampa zato što je izrazio nepopularni politički stav. Opozvao ga je zato što je namerno podstakao nasilnu pobunu protiv vlade", napisale su demokrate koje vode proces opoziva.

Demokrate će tokom suđenja izneti argument da je svojim naporima da preokrene izborni poraz, Tramp ohrabrio rulju da probije bezbednosni kordon oko Kapitola i zaustavi proces potvrde Bajdenove pobede. Takođe najavljuju da će izneti nove dokaze da bi potkrepili svoje tvrdnje.

Trampovi advokati odbacuju optužbe i tvrde da je bivši predsednik koristio pravo na slobodu govora kada je pozvao pristalice da se "bore" da ponište izborni rezultat.

Četiri dana argumenata

Dve strane će od srede raspravljati o samoj optužbi. Imaće ukupno 32 sata, jednako podeljena na najviše četiri dana, da iznesu svoje argumente.

Proces bi mogao da bude prodružen kako bi senatori imali vremena da ispituju obe strane.

Ako demokrate žele da pozovu svedoke ili zatraže određena dokumenta, Senat bi morao da glasa za to. Trampovi advokati i demokrate koje vode proces opoziva mogli bi da ispituju svedoke - što je mnogo duži proces od Trampovog prvog suđenja, na kojem nije bilo svedoka.

Pre godinu dana, Senat koji su kontrolisali republikanci oslobodio je Trampa optužbi za opstruisanje Kongresa i zloupotrebu položaja nakon što je vršio pritisak na predsednika Ukrajine da istraži Bajdena i njegovog sina Hantera 2019. godine. Tramp je odbacio te optužbe kao "lov na veštice".

U decembru 2019. godine, ni jedan republikanac u Predstavničkom domu nije glasao za Trampov opoziv. Tokom suđenja u Senatu, Mit Romni je bio jedini republikanski senator koji je glasao da se Tramp proglasi krivim po jednoj od optužbi.

Ovog puta, za Trampov opoziv, koji njegovi advokati nazivaju drskim političkim potezom demokrata, glasalo je 10 republikanaca, među kojima i jedna od republikanskih liderki Liz Čejni.

XS
SM
MD
LG