Linkovi

Vol strit žurnal: Finansijerka Trampove kampanje donirala skup koji je prethodio upadu u Kapitol hil


Protest Trampovih pristalica pred zgradom Kongresa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Protest Trampovih pristalica pred zgradom Kongresa

Džulija Dženkins Fanseli, naslednica lanca “Pabliks super markets” (Publix Super Markets) donirala je 300.000 dolara za finansiranje skupa koji je prethodio nasilnom upadu u zdanje Kapitol hila dela pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa 6. januara, izvestio je Vol strit žurnal (Wall Street Journal).

Časopis je objavio da je donaciji istaknute donatorke izborne kampanje bivšeg predsednika posredovao Aleks Džouns, teoretičar zavere i radijski voditelj poznat po svojoj desničarskoj orijentaciji. U tekstu je navedeno da je Fanseli platila značajan deo sume od 500.000 koliko je koštala organizacija skupa u podnožju spomenika prvom američkom predsedniku Džordžu Vašingtonu u parku “Elips”.

Takođe, Vol strit žurnal je izvestio da je Džouns obećao da će obezbediti 50.000 dolara za organizovanje skupa ukoliko bude imao mogućnost da se obrati. Inače, on je u svojim radijskim i onlajn emisijama kao goste pozivao predvodnike ekstremističkih organizacija “Ponosni momci” i “Čuvari zakletve” - koje su bile učestvovale u neredima.

Aleks Džouns na skupu pred američkim Vrhovnim sudom 5. januara koji je prethodio protestu 6. januara i upadu u kompleks Kapitol hila
Aleks Džouns na skupu pred američkim Vrhovnim sudom 5. januara koji je prethodio protestu 6. januara i upadu u kompleks Kapitol hila

Aleks Džouns i Džulija Fanseli nisu bili dostupni za komentar. “Pabliks super markets” su u reakciji na društvenoj mreži Tviter saopštili da Fanseli nije njihov zaposleni.

Nije uključena u naše poslovanje niti, n abilo koji način, predstavlja našu kompaniju. Ne možemo komentarisati njene postupke”, ukazano je u objavi.

Više od 135 osoba privedeno je u vezi sa napadom na kompleks Kapitol hila 6. januara u danu u kom je američki Kongres trebalo da se izjasni o rezultatima glasanja Elektorskog koledža predsedničkih izbora na kojima je pobedio demokratski kandidat Džozef Bajden.

Tokom nereda je život izgubilo pet osoba – uključujući i jednog policajca.

XS
SM
MD
LG