Linkovi

Pojačano obezbeđenje na Kapitolu zbog mogućeg upada ekstremista u Kongres


Pojačane mere bezbednosti u okolini Kapitol hila
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Pojačane mere bezbednosti u okolini Kapitol hila

Policija Kapitol hila saopštila je da je ozbiljno shvatila obaveštajne podatke o potencijalnom organizovanom upadu militantnih grupa u Kongres u četvrtak.

"Pojačali smo obezbeđenje, uključujući i fizičke barijere, ali i veći broj policajaca, kako bismo osigurali da Kongres i građani budu zaštićeni. Radimo sa lokalnim, državnim i federalnim agencijama kako bismo otklonili bilo kakvu pretnju", navodi se u saopštenju.

Nadležni su saopštili da desni ekstremisti koji su planirali upad u Kongres pripadaju grupi pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji su 6. januara upali u Kongres kako bi sprečili potvrdu pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

U desničarskim teorijama zavere 4. mart se pominje kao dan kada će bivši predsednik Donald Tramp, koji je poražen na izborima 3. novembra, položiti zakletvu za drugi mandat.

Predstavnički dom američkog Kongresa otkazao je planiranu sednicu u četvrtak posle upozorenja policije Kapitol hila da je moguć upad militantne grupe u zgradu, po ugledu na nerede u Kongresu 6. januara.

Predstavnički dom je trebalo da raspravlja o predlogu zakona o reformi policije. Ali, jedan od članova tog tela je rekao da upozorenje policije, bazirano na podacima obaveštajnih službi, predstavlja veliki rizik i da su zato izmenjeni planovi. Senat je u četvrtak nastavio s radom.

U četvrtak ujutro nije bilo protesta blizu kompleksa Kapitola, oko kojeg se i dalje nalazi visoka ograda, niti u drugim delovima grada. Oko Kongresa i dalje patroliraju pripadnici Nacionalne garde, a policija Kapitola zatražila je od Pentagona da produži njihovu misiju u američkoj prestonici za još dva meseca, prenosi agencija Rojters pozivajući se na neimenovanog odbrambenog zvaničnika.

Zvaničnik je naveo da će zahtev biti razmotren i dodao da je veoma verovatno da će biti odobren. Angažman pripadnika garde trebalo je da bude okončan 12.marta.

​Rulja Trampovih pristalica, u kojoj je, prema saopštenju nadležnih, bilo više desničarskih ekstremista, upala je u zgradu Kongresa 6. januara, i poremetila formalnu potvrdu pobede predsednika Džoa Bajdena na Trampom. U neredima je poginulo petoro ljudi, među kojima i jedan policajac. Među uhapšenima su bili članovi desničarskih organizacija Ponosni momci i Čuvari zakletve.

U saopštenju policije Kapitola ističe se da je već "uvela značajne promene i pojačala mere bezbednosti" u Kapitolu, gde su smešteni Predstavnički dom i Senat. Još se ne zna da li su te promene uvedene povodom najnovije pretnje, ili su u pitanju mere koje su već na snazi posle nereda 6. januara.

U utorak, šef protokola Predstavničkog doma Timoti Blodžet obavestio je sve članove Kongresa o mogućoj bezbednosnoj pretnji od četvrtka do subote, koja se odnosi na potencijalne proteste i demonstracije u vezi sa događajem koji neki opisuju kao "pravi dan inauguracije".

Već skoro ceo vek, inauguracija američkih predsednika se održava 20. januara, što je bio slučaj i sa Bajdenom, koji je položio zakletvu ispred Kapitola. 4. mart u prošlosti je bio datum polaganja predsednikove zakletve.

General: Pentagon oklevao da pošalje Nacionalnu gardu

Sekretarijatu za odbranu je bilo potrebno više od tri sata da pošalje Nacionalnu gardu tokom smrtonosnog upada u kompleks Kapitola, uprkos hitnom zahtevu policije da se pošalju pojačanja, posvedočio je u sredu u Kongresu general-major Vilijam Volker, komandant Nacionalne garde za prestonicu Vašington.

Volker je senatorima rekao da je tadašnji šef policije Kapitola zatražio vojno pojačanje tokom razgovora u 1:49 popodne po lokalnom vremenu, ali da je tek u 5 popodne informisan da je Pentagon odobrio zahtev, navodi se u izvodima iz njegovog svedočenja. Pripadnici Nacionalne garde, koji su čekali u autobusima, su zatim krenuli ka Kapitolu.

Tokom nemira i protesta zbog rasne nepravde, koji su potresali američke gradove prošlog proleća, raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde je odmah odobreno, podsetio je Volker. Dodao je da su, dok su lokalni zvaničnici tražili pomoć, vojni zvaničnici izrazili zabrinutost kako će u javnosti izgledati pojačano prisustvo garde u kompleksu Kapitola.

"Vojni lideri su tokom razgovora preneli zvaničnicima da ne bi bilo dobro imati unfirmisane pripadnike Nacionalne garde u kompleksu Kapitola", rekao je Volker na pretresu u Senatu, drugom o događajima 6. januara.

Dok je Volker izneo tvrdnje o odloženom slanju Nacionalne garde, drugi vojni zvaničnik je naveo da su lokalne vlasti u Vašingtonu nekoliko dana ranije navele da takva podrška nije potrebna.

Na prošlonedeljnom pretresu, zvaničnici zaduženi za bezbednost u Kongresu krivili su jedni druge, kao i federalne agencije, za nedovoljnu pripremljenost za napad Trampovih pristalica.

XS
SM
MD
LG