Linkovi

Demokrate najavljuju nezavisnu komisiju za istragu o neredima u Kongresu


Policija pokušava da odvrati demonstrante od upada u Kongres
Policija pokušava da odvrati demonstrante od upada u Kongres

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi najavila je da će u Kongresu biti formirana nezavisna komisija, slična onoj koja je formirana posle napada 11. septembra, koja treba da istraži nasilni upad na Kapitol 6. januara.

Bela kuća podržava istragu napada na Kapitol hil

Bela kuća podržava inicijativu da nemiri u kompleksu Kapitol hila budu predmet komisijske istrage, izjavila je Džen Psaki portparolka Bele kuće, tokom brifinga za novinare.

Prethodno je Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkom domu američkog Kongresa, u ponedeljak izjavila da se planira osnivanje nezavisne komisije čiji bi zadatak bio da analizira, kako je ukazala, činjenice i uzroke povezane sa napadom koji su izvele pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.


U pismu demokratama, Pelosi je navela i da će donji dom predložiti da se uloži više novca u obezbeđenje u Kongresu.

Čini se da posle oslobađanja bivšeg predsednika Donalda Trampa u Senatu raste podrška članova obe stranke ideji da se formira nezavisna komisija koja bi se bavila neredima. Neke istrage o tome su već planirane, kao i pretresi pred senatskim odborima, ali su predstavnici u Kongresu nagovestili da to nije sve.

"Potrebna je kompletna istraga o onome što se desilo", rekao je senator iz Luizijane Bil Kesidi, jedan od republikanaca koji je glasao za to da je Tramp kriv. Posle toga, stranka u njegovoj saveznoj državi ga je formalno obavestila da se ne slaže sa time kako je glasao.

Nezavisna komisija bi trebalo da dobije odobrenje Kongresa i istragu bi podigla na viši nivo. Ali, istovremeno postoji strah da bi i produbila partijske podele, što bi usporilo sprovođenje agende predsednika Džoa Bajdena.

"Ima još dokaza koje Amerikanci treba i zaslužuju da vide, a komisija poput one posle 11. septembra će obezbediti da krenemo napred", kaže demokratski senator Kris Kuns iz Delavera.

Demokrate iz Predstavničkog doma smatraju da su dokazale da je Tramp kriv. Takođe su kritikovali lidera republikanske manjine u Senatu Miča Mekonela, ali i druge republikance, koji "sede na dve stolice", odnosno smatraju da je Tramp kriv, ali nisu tako glasali.

Republikanski senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline, blizak sa Trampom, glasao je da bivši predsednik bude oslobođen, ali je priznao da ipak snosi deo odgovornosti za pogibiju petoro ljudi na Kapitolu. Ipak, kazao je da se raduje kampanji sa Trampom na kongresnim izborima 2022.

Iako je 57 senatora glasalo za to da je Tramp kriv za podsticanje pobune, da bi bio osuđen bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 67 glasova.

Među tih 57 bilo je i sedam republikanaca: Ričard Bur iz Severne Karoline, Suzan Kolins iz Mejna, Lisa Murkovski sa Aljaske, Bil Kesidi iz Luizijane, Pet Tumi iz Pensilvanije, Mit Romni iz Jute, Ben Ses iz Nebraske.

Tramp je posle toga proglasio pobedu, iako je najviše senatora iz druge partije u istoriji glasalo da bude osuđen.

"Frustrirajuće je, ali očevi osnivači su znali zašto prave ovakav sistem u kojem danas živimo. Nisu nam bili potrebni svedoci, već senatori sa kičmom", rekla je članica demokratskog tima iz Predstavničkog doma Stejsi Plesket.

XS
SM
MD
LG