Linkovi

DFC ostaje posvećen podršci investicijama u Srbiji, na Kosovu i širem regionu


Logo američke Korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (Foto: Official page)
Logo američke Korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (Foto: Official page)

Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) posvećena je podršci investicijama u privatni sektor Srbije, Kosova i šireg regiona. Nestrpljivo iščekujemo da gradimo na temelju nedavno obnovljenih inicijativa o ulaganju sa Srbijom i Kosovom - kojima ostajemo posvećeni“, navodi se u odgovoru Dejvida Marčika, glavnog operativnog direktora američkog DFC-a kome smo se obratili povodom navoda u delu američke javnosti o mogućem povlačenju te nezavisne agencije i zatvaranja njene kancelarije u prestonici Srbije.

Nastavljamo pojačanu usredsređenost započetu prošle godine uspostavljanjem regionalnog prisustva DFC-a sa sedištem u ambasadi Sjedinjenih Država u Beogradu“, precizirano je u njegovom odgovoru na upit Glasa Amerike.

Povod za obraćanje razvojnoj banci koja funkcioniše u sastavu američke vlade bio je svojevrsni apel Endija Zemenidesa, izvršnog direktora Grčko-američkog liderskog saveta - nevladine organizacije koja u Sjedinjenim Državama okuplja američke i grčke državljane i promoviše američko-grčku saradnju.

U pismu upućenom rukovodstvu DFC-a Zemenides je izrazio zabrinutost zbog navoda prema kojima ta agencija razmatra svoju posvećenost jugoistoku Evrope - uključujući i zatvaranje kancelarije čije je sedište u Beogradu.

Pre uspostavljanja Korporacije za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) američki interesi suočavali su se sa ozbiljnim preprekama pri čemu su Kina i Rusija investirale u regionalne luke, železničke pruge i energetsku infrastrukturu. Mnoge zemlje u regionu prebrodile su ekonomsku krizu kada ih je Kovid 19 teško pogodio. DFC može da podstakne projekte koji će pomoći tim zemljama da se odupru iskušenju jeftinog ruskog gasa“, naveo je Zemenides.

U izjavi za Glas Amerike, nakon uveravanja iz DFC-a da će nastaviti sa podrškom ulaganjima, kaže da ne krije zadovoljstvo što je američka razvojna banka potvrdila posvećenost regionu.

"Sjedinjene Države jugoistok Evrope ne bi trebalo da prepuste drugim ekonomskim akterima. Imajući u vidu da su aktivnosti DFC-a u regionu ograničene na energetiku i velike infrastrukturne projekte, oblasti značajne u smislu bezbednosti, važno je precizno naznačiti kakve bi posledice moglo imati njihovo napuštanje", kaže Zemenides.

Upitan na čemu su zasnovane tvrdnje o navodnom razmatranju posvećenosti DFC-a Balkanu i jugoistok Evrope, kao i prisustvu na Zapadnom Balkanu - odgovara da je takve informacije dobio od, kako kaže, dobro obaveštenih izvora.

"Veoma kredibilni izvori podstakli su sumnje koje smo imali. Nije neobično, niti šokantno da se politika prethodne administracije preispituje na početku mandata novog predsednika. Imajući u vidu da je DFC kao organizacija nedavno formirana mislimo da ima dovoljno razloga za brigu da njeni zvaničnici ne budu njegovog široj svrsi. Mislimo da je bilo potpuno opravdano što smo ukazali na ta pitanja i otpočeli razgovore sa novim vođstvom te organizacije", rekao je Zemenides u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Sa druge strane, Dejvid Marčik glavni operativni direktor, uverava da je DFC čvrsto usredređen na svoj angažman.

Naši finansijski stručnjaci u Vašingtonu nastaviće da produbljuju saradnju sa službenicima ambasade i partnerima u regionu kako bismo pronašli nove mogućnosti ulaganja na Balkanu i područja Egeja. Agencija ostaje posvećena podršci razvoja i ekonomskom rastu u tom čitavom ključnom i prioritetnom regionu. Novo rukovodstvo DFC-a posvećeno je putovanju u Srbiju i na Kosovo kako bi se sastalo sa partnerima čim, usled pandemije Kovida 19, bude omogućeno bezbedno kretanje”, ističe Marčik.

Korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) nezavisna je agencija američke vlade osnovana u decembru 2019, spajanjem Prekomorske privatne investicione korporacije i Uprave za razvojne kredite (DCA) koja je bila deo Američke agencije za razvoj (USAID).

Za područje Balkana značajna je kao vid garanta projektnog finasiranja u saradnji sa privatnim sektorom, koje je trebalo da doprinese ekonomskom približavanju Srbje i Kosova, nakon što je u Beloj kući potpisan sporazum u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Dve strane pregovore na tehničkom, a potom i političkom nivou vode od 2011. godine. Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, Srbija smatra svojom teritorijom.

Ubrzo posle ekonomskog dogovora postignutog septembra 2020. objavljeno je da su Srbija i Kosovo sa partnerima potpisali pisma o namerama za izgradnju autoputa Niš - Priština.

Krajem septembra iste godine tadašnji izvršni direktor DFC-a Adam Boler i predstavnici američkih vladinih agencija su u društvu Ričarda Grenela, bivšeg savetnika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, boravili u Prištini i Beogradu kada je i otvorena regionalna kancelarija.

Tada je, u saradnji sa privatnim sektorom, obećano finansiranje projekata u iznosu od nekoliko milijardi evra, ali nije precizirano o kakvim je projektima reč. Najavljeno je i da će predstavnici kancelarije, koju u Beogradu vodi Džon Jovanović, Amerikanac srpskog porekla, razgovarati sa predstavnicima privatnog sektora.

U međuvremenu, promenjeno je rukovodstvo DFC u Sjedinjenim Državama pa je Adama Bolera, koga je nominovao bivši predsednik Tramp, u danu inauguracije predsednika Džozefa Bajdena zamenio aktuelni vršilac dužnosti Dev Jagadsen, dok je na funkciju glavnog opeativnog direktora došao Dejvid Marčik.

Na značaj Korporacije za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) u promociji američkih investicija, izvršni direktor Grčko-američkog liderskog saveta Endi Zemenides, ukazao je podsećajući na ulaganja u grčke luke Aleksandropolj i Elefsis.

U potpuno smo saglasni sa grčkim ministrom razvoja koji je moguće povlačenje DFC-a označio kao katastrofu. Kina i Rusija su ostvarile značajan proboj u državama regiona koje su na udaru aktuelne ekonomske krize. Oporavak od pandemije Kovida 19 predstavlja nove ekonomske izazove i područje Egeja i Balkana ne treba ostaviti same da se nose sa Kinom i Rusijom. To će doprineti da države jugoistoka Evrope jeftino rasprodaju ključnu infrastrukturu - što će naštetiti interesima država Zapada", zaključio je izvršni direktor nevladinog Grčko-američkog liderskog saveta.

U odgovoru Glasu Amerike, Dejvid Marčik podvukao je da je usredsređen na područje Zapadnog Balkana.

Moje interesovanje za region počelo je pre više od 25 godina dok sam bio angažovan u postkonfliktnim periodu u vreme administracije bivšeg predsednika Bila Klintona. Bio sam deo delegacije koja je završila putovanje, koje je započeo pokojni Ron Braun, ali ga nije okončao. Duboko razumem značaj regiona i američkog prisustva u njemu”, zaključio je Marčik.

Ron Braun, o kome govori glavni opeativni direktor DFC-a, bio je sekretar za trgovinu u administraciji bivšeg predsednika Klintona. Poginuo je, uz još 34 osobe tokom trgovinske misije, u avionskoj nesreći nadomak dubrovačkog aerodroma 1996. godine.

Osim na području Zapadnog Balkana i Evrope DFC je prisutan i u Južnoj Americi, Africi i indo-pacifičkom regionu koji, između ostalog, čine i zemlje poput Bangladeša, Butana, Bruneja, Kambodže, Fidžija, Indije i drugih. Ulaže ili posreduje u ulaganju u zemlje koje se smatraju značajnim za američku spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost ili se bavi prioritetima koje je odredio poput ekonomskog osnaživanja žena.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG