Linkovi

"Srbija nije srećna zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Kosova i Izraela"


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković (izvor: mfa.gov.rs)
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković (izvor: mfa.gov.rs)

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da će uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Kosova "nesumnjivo uticati na odnose Srbije i Izraela".

"Mi zbog toga nismo ni srećni, ni zadovoljni. Izrael je sam izabrao da mu je važniji interes vezivanja za SAD, nego što je to Srbija i to je njihovo legitimno pravo", izjavio je Selaković za RTS i dodao da je "važno da u tom procesu ni na koji nači nismo učestvovali" i da je predsednik Aleksandar Vučić "odbio da potpiše poziv Izraelu da prizna Kosovo.

Kosovo i Izrael uspostavili su u ponedeljak diplomatske odnose na ceremoniji putem video linka, a kosovski zvaničnici poručili su da "to ne bi bilo moguće bez SAD". Uspostavljanje diplomatskih odnosa proizašlo je iz Vašingtonskog sporazuma koji su potpisali predstavnici Kosova i SAD 4. septembra 2020.

Kosovo i Izrael: Potpisivanje sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da je Beograd "mnogo uložio u odnose sa Izraelom, posebno u proteklih sedam godina i da je mnogo uloženo u odnose srpskog i jevrejskog naroda", te da Srbija zato nije srećna zbog ovakvog razvoja događaja.

Selaković je posebno istakao ulogu specijalnog izaslanika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan, Metjua Palmera u uspostavljanju diplomatskih odnosa Prištine i Tel Aviva.

"Ono što je ovde bilo indikativno jeste da ste imali, što kaže naš narod, upinjanje iz petnih žila jednog visokog zvaničnika Stejt departmenta, Meta Palmera, da do ovoga dođe, da se ta stavka u sporazumu između SAD, Izraela i takozvanog Kosova primeni, pa ćemo se videti da li će se toliko truditi i da li će toliko upinjati da se primene i oni drugi delove sporazuma između SAD i Srbije, da li će takozvano Kosovo pristupiti mini-Šengenu, da li ćemo izvršiti energetsku diverzifikaciju, što je od velikog značaja, mi danas na Gazivodama nemamo ništa konkretno što se tiče naše privrede".

U dokumentu koji je Srbija potpisala sa SAD u Vašingtonu, navodi se da treba da diverzifikuje izvore snabdevanja energentima, a jedna od preuzetih obaveza je i otvaranje ambasade Srbije u Jerusalimu.

Na pitanje kada će se to dogoditi, Selaković je rekao "o tom, potom".

Minsitar spoljnih poslova Srbije je rekao da će se tek videti da li će neke države priznati nezavisnost Kosova posle uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Izraelom, i podsetio da su i Beograd i Priština potpisom na dokument iz Vašingtona, pristali da na godinu dana obustave aktivnosti na priznavanju i otpriznavanju nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG