Linkovi

Borelj: Sporazum Srbije i Kosova pitanje meseci ako su obe strane konstruktivne


Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost (Foto: AP)
Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost (Foto: AP)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je da veruje da je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine pitanje meseci, a ne godina, ako se obe strane uključe konstruktivno.

"Podržavamo sve inicijative i Sjedinjene Američke Države su naš važan partner, ali Evropska unija je posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine", rekao je Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova članica Unije u Luksemburgu.

Visoki predstavnik Evropske unije rekao je da se dijalog nastavlja, iako se kako je primetio, radi o složenom i emotivnom procesu za obe strane. Borelja je podsetio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti nedavno održali tri sastanka.

"Obe strane treba da se pripreme za nastavak dijaloga, uprkos teškim pitanjima", rekao je Borelj, uz konstataciju da je postizanje sporazuma neophodan uslov na putu ka EU.

Prema njegovim rečima, zemlje koje žele članstvo u EU moraju da ispune obaveze vezane za dobrosusedske odnose i međusobnu saradnju.

"Političari treba da promovišu politiku međusobnog poverenja", rekao je Borelj.

Kako je ukazao za sve zemlje Zapadnog Balkana postoji evropska perspektiva.

Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, nastavljen je 16. jula u Briselu posle pauze od dvadeset meseci. Prekinut je novembra 2018. kada je vlada tadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Razlog za to, prema tvrdnjama tadašnje kosovske vlade bila je međunarodna kampanja srpskih vlasti koju je vodila sa ciljem povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, kao i blokiranje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama – poput UNESCO-a i INTERPOL-a.

Značajnije angažovanje Sjedinjenih Država u dijalogu Kosova i Srbije rezultiralo je time da Avdulah Hoti i Aleksandar Vučić, glavni pregovarači dve strane su uz posredovanje SAD-a i predsednika Donalda Trampa, 4. septembra, potpišu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosau Beloj kući u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG