Linkovi

Srbija i Kosovo sa partnerima potpisali pisma o namerama za izgradnju autoputa Niš-Priština


Zastave Srbije, Kosova i Sjedinjenih Država (Foto: Reuters)

Adam Boler, izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (International Development Finance Corporation, DFC) i Kimberli Rid, predsednica Izvozno-uvozne banke (Export-Import Bank, EXIM), potpisali su sa Srbijom i Kosovom pisma o namerama o pomoći u finansiranju izgradnje Autoputa mira, saopštila je američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija.

Informacija o tome saopštena je nešto više od nedelju dana pošto su Kosovo i Srbija, uz posredstvo Sjedinjenih Država u Beloj kući, potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Dve strane su prethodno, januara 2020, uz posredstvo Ričarda Grenela (specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova američkog predsednika) potpisale pisma o namerama o obnovi aviosaobraćaja i razvoju drumskog i železničkog saobraćaja.

Boler, izvršni direktor Međunarodne razvojne finansijske korporacije, saopštio je da će Autoput mira pokrenuti ekonomski razvoj.

I regionalnu integraciju povezivanjem Niša i Prištine. Takođe će predstavljati moćan simbol novog, izmenjenog odnosa među susednim zemljama. Posvećeni smo napredovanju mirovnog procesa ulaganjem u projekte koji otvaraju radna mesta i doprinose održivim ekonomskim dobrobitima dve zemlje”, navedeno je u saopštenju Adama Bolera.

Kimberli Rid, predsednica Izvozno-uvozne banke, rekla je da je Autoput mira važan korak ka ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine – pohvalivši pritom rad predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa i američke administracije na tom, kako se izrazila, istorijskom sporazumu.

Izvozno-uvozna banka Sjedinjenih Država posvećena je podršci projektima koji unapređuju ekonomski razvoj i zapošljavanje u regionu i podržavaju američki izvoz i radnike. Radujem se saradnji sa Američkom međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom i ostalim američkim kolegama u smeru ostvarenja tog cilja“, ukazala je Rid.

U saopštenju je navedeno da dve organizacije tokom septembra planiraju da pošalju delegacije u Beograd i Prištinu radi unapređenja rada na Autoputu mira i drugim projektima. Ukazano je, takođe, da će biti postavljene osnove za otvaranje prve kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije u regionu.

Stalno prisustvo DFC-a u Beogradu olakšaće sprovođenje prioritetnih projekata poput Autoputa mira koji će podržati otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast u regionu”, istaknuto je u saopštenju i precizirano da su dokumenta potpisana u utorak neobavezujuća i pratiće ih, kako je ukazano, detaljna analiza pre nego što finansiranje bude zvanično otpočelo.

U saopštenju se podseća da je američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) razvojna banka. U partnerstvu sa privatnim sektorom finansira rešenja za izazove sa kojima se suočava svet.

DFC, navodi se dalje, ulaže u različite sektore, uključujući energiju, zdravstvo i tehnologiju i obezbeđuje finansiranje malih preduzeća i žena preduzetnica radi otvaranja radnih mesta na tržištima koja se razvijaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG