Linkovi

Stejt department: Nova kosovska vlada da prioritetizuje dijalog sa Srbijom


Portparol Stejt departmenta Ned prajs (Foto: AP/Andrew Harnik, Pool)
Portparol Stejt departmenta Ned prajs (Foto: AP/Andrew Harnik, Pool)

"SAD će ohrabriti novu kosovsku vladu da prioritetizuje pregovore sa Srbijom", izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs tokom današnjeg brifinga u Vašingtonu, odgovarajući na pitanje albanskog servisa Glasa Amerike da prokomentariše izbore na Kosovu.

Prethodno je Aljbin Kurti, lider pokreta "Samoopredeljenje", stranke koja je ostvarila ubedljivu pobedu na izborima u nedelju - najubedljiviju od proglašenja nezavisnosti 2008. godine - poručlio da dijalog sa Srbijom neće biti njegov prioritet

"Kada je reč o dijalogu sa Srbijom, SAD snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Evropske unije s ciljem da se postigne sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, a čiji bi fokus trebalo da bude na međusobnom priznanju", naglasio je Prajs.

Portparol Stejt departmenta je u ime SAD čestitao narodu Kosova na uspešnim parlamentarnim izborima.

"Nadamo se da ćemo sarađivati sa vladom kada bude formirana, pre svega na priopritetnim pitanjima, kako da unapredimo mir, pravdu i prosperitet na Kosovu i u regionu", dodao je Prajs i zaključio da SAD podržavaju napore prethodne administracije da se postighne normalizacija odnosa između Kosova iu Srbije.

XS
SM
MD
LG