Linkovi

Lajčak u Beogradu: Sve dogovoreno o Zajednici srpskih opština mora biti ispunjeno


Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu
Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu

"Sve dogovoreno i potpisano po pitanju Zajednice srpskih opština treba da se ostvari", izjavio je je u Beogradu specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - koji je u prestonicu Srbije stigao sa Kosova.

"Naredni korak je razgovor o statusu Zajednice", rekao je Lajčak koji se u vili "Mir" sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tokom njihovog zajedničkog obraćanja medijima Lajčak je rekao da nije na Briselu da odlučuje o tome šta podrazumeva normalizacija odnosa, već da o tome treba da se dogovore Beograd i Priština.

Vučić o poseti Putina i Lavrova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom konferencije za medije sa Miroslavom Lajčakom upitan i zašto je otkazana poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu.

Vučić je odgovorio da se još čeka odgovor iz Moskve, kao i da u trenutku kada u Rusiji ima 15.000 obolelih i 300 mrtvih od koronavirusa nije siguran da Putin razmišlja o posetama. Kako je još rekao Srbija ima problem sa kašnjenjem radova u Hramu svetog Save.

Kada je reč o poseti ​Sergeja Lavrova, Vučić je rekao da će ruski šef diplomatije svakako doći u Beograd.

Ranije tokom dana, Aleksandar Bocan Harčenko ruski ambasador u Srbiji, demantovao je da predsednik Putin otkazao posetu Srbiji o čemu je izvestilo nekoliko tamošnjih medija.

"Neverovatna pisanja u listu „Danas“ da je ruski predsednik Vladimir Putin „otkazao“ srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. To nema nikakve veze sa stvarnošću i jeste potpuna i neodgovorna izmišljotina", objavio je ruski ambasador u Beogradu na društvenoj mreži Tviter.


"Cilj čitavog procesa je da se Beograd i Priština približe evropskoj perspektivi, a princip čitavog procesa normalizacije je da na kraju ne postoji ni jedno sporno pitanje", rekao je Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razgovor o budućnosti Beograda i Prištine sa izaslanikom Evropske unije bio dobar, racionalan i ozbiljan.

Vučić je rekao da je insistirao na punoj implementaciji Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

"To je uslov bez koga ne može biti uspešno nastavljen dijalog", precizirao je Vučić i dodao da Priština nije ispunila obaveze koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Vučić je rekao i da je Beograd spreman za nastavak dijaloga kad god ih Lajčak zakaže.

Predsednik Srbije ponovio je da Srbija teži punopravnom članstvu u EU i da je to važno zbog investicija, ali da je put ka EU definisan time kakav će biti napredak dijaloga sa Prištinom.

Upitan o o rokovima za postizanje konačnog sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova Miroslav Lajčak je istakao da je da je protiv postavljanja rokova kako se ne bi postao njihov rob.

"Mi smo tu da pomognemo da proces ide toliko brzo koliko su strane spremne da idu. Ne treba da odugovlačimo, ali nema logike ni da ga veštački ubrzavamo. Taj proces je vezan za evropsku perspektivu", naglasio je.

Dodao je da je Srbija sa 18 otvorenih poglavlja, kako se izrazio, u visokoj fazi evropskih integracija i da je ubeđen da će uspeh dijaloga puno da znači u fazi integracija.

Prenoseći detalje iz posete Prištini, Lajčak je rekao da je imao 25 sastanaka, da je bilo različitih izjava, ali da niko nije rekao da Priština neće da ispuni obaveze, da ono što je dogovoreno mora da se ispuni, uključujući i pitanje ZSO.

Takođe, govoreći o promeni kosovoskog Ustava, Lajčak je istakao da Brisel smatra da se pregovaraju veoma ozbiljni procesi i da je logično da će i ustav morati da se menja.

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, obilazi Srbiju i Kosovo nakon što je o procesu koji vode dve strane bilo reči na samitu ministara spoljnih poslova održaom u ponedeljak u Luksemburgu.

XS
SM
MD
LG