Linkovi

Miroslav Lajčak: Nema rokova za sporazum Srbije i Kosova


Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog (Foto: REUTERS/Johanna Geron)
Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog (Foto: REUTERS/Johanna Geron)

Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije i EU je bila veoma jasna – normalizacija odnosa je preduslov i to je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put“, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je u emisiji portala European Western Balkans „Screening“ naveo da je u interesu Beograda i Prištine da nastave dijalog, a da je EU spremna da pomogne i da olakša proces.

Ovde smo da isporučimo rešenja i planiram da posetim Prištinu i Beograd uskoro. Sastaću se sa predsednikom Vučićem, sa budućim premijerom Kurtijem i sa drugim partnerima da prodiskutujemo o nastavku našeg procesa. Moji partneri su ozbiljni političari i oni znaju šta njihovi ljudi očekuju od njih – da ih približe evropskoj budućnosti i oni takođe znaju šta EU očekuje od njih“, istakao je Lajčak.

Komentarišući nedavnu pobedu Aljbina Kurtija na izborima na Kosovu, Lajčak je istakao da je Kurti ozbiljan političar sa veoma jakim i moćnim mandatom.

Imali smo dobru saradnju kada je bio premijer prvi put. Očekujem da se dijalog nastavi čim se sastavi vlada Kosova. Mi smo spremni da odradimo naš deo, ali brzina postizanja sporazuma je u rukama stranaka. Ne diktiramo brzinu, ako su voljni da se sastanu u Briselu svake nedelje, spremni smo svake nedelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri meseca, onda ih ne možemo primorati“, naglasio je Lajčak.

On je dodao da je uvek sam bio protiv veštačkih rokova, jer oni ne funkcionišu.

Rekao sam da znam detalje procesa i rekao sam da ga je moguće završiti u roku od mesec dana. Mi smo ovde i mi smo ovde za stranke kad god su spremne, ali je na dvema stranama da odluče o brzini“, istakao je Lajčak.

Na pitanje šta sveobuhvatni sporazum i puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine podrazumevaju, sprecijalni predstavnik EU odgovara da je to na sve strane da odluče.

Mi posredujemo u procesu, mi ga ne diktiramo. Naravno mora postojati volja kod obe strane da se postigne taj sporazum. Ako nema volje, onda nema sporazuma. Ali ako nema sporazuma, onda nema evropske budućnosti. Ja ću uraditi sve i ja pokušavam da uradim najbolje, da priložim sve svoje veštine, svo moje iskustvo, da pomognem stranama da postignu dogovor. Ali naravno dve strane su te koje se moraju dogovoriti“, izjavio je Lajčak.

Međutim, on je dodao da minimum koji Brisel očekuje od dve strane jeste da one ne uvezu otvorena pitanja u evropsku porodicu.

To znači da morate razrešiti svoja bilateralna pitanja ili svoja regionalna pitanja pre nego što postanete članica. Zbog toga govorimo o normalizaciji odnosa“, naveo je Lajčak.

On je rekao da je činjenica da se dijalog vodi deset godina, ali da je proizveo više od 20 sporazuma sa stvarnim uticajem na terenu.

Lajčak: Imamo podršku nove američke administracije

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine izjavio je u emisiji „Screening“ da je EU u kontaktu sa američkom administracijom i da ih oni u potpunosti podržavaju.

Videli ste dosta izjava visokih zvaničnika Bajdenove adminsitracije. Oni u potpunosti razumeju ovaj proces, oni su iza EU vođstva u ovom procesu i spremni su da odrade svoj deo“, naveo je Lajčak i dodao da je Bajdenova administracija vratila ljude koji poznaju region, koji imaju osećaj zaostavštine i odgovornosti, i koji veruju u blisku saradnju SAD i EU.

Na pitanje da li je Vašingtonski sporazum potpisan pod Trampovom administracijom naškodio procesu dijaloga, Lajčak odgovara da nije ni naškodio, ali nije puno ni pomogao.

Postoji samo jedan relevantni proces, a to je dijalog pod posredstvom EU. Zašto? Zato što je povezan sa evropskom budućnošću. Nijedna treća strana vas ne može približiti Evropskoj uniji. Samo Evropska unija“, odgovorio je Lajčak.

On je istakao da „nema brze popravke i nema lakih rešenja“.

Treba da znate istoriju, treba da znate mentalitet, treba da znate tkaninu Balkana i morate da mislite na to da će dostignuća koja ćete danas prodati medijma biti zaboravljena sutra i neće funkcionisati šest meseci od sada. Ali stvarno morate misliti na to da pomognete da se postignu rešenja koja su održiva dugoročno“, naveo je Lajčak.

Upitan da li je istina to što vlast u Srbiji često kaže da Srbija nije napredovala u EU integracijama zbog Kosova, Lajčak ističe da to nije istina.

Evropska unija to ne govori. Proces evropskih integracija ima vrlo jasna pravila i zasnovan je na reformama“, izjavio je Lajčak.

Međutim, on je dodao da postizanje sporazuma može pomoći Srbiji da brže pristupi EU.

U slučaju Srbije i Kosova postoji normalizacija odnosa koja je dodatni uslov i koji se ne može zaobići. Zbog toga napredak u dijalogu, a veoma verujem u ono što ću reći, može značajno ubrzati proces evropskih integracija Srbije, ali ne može zameniti proces kao takav. Ne možete zaobići dijalog. Dijalog vas može dovesti do članstva u EU brže, ali članstvo ne zavisi isključivo od dijaloga“, naveo je Lajčak i zaključio da „morate uraditi svoj domaći kao što je svaka članica EU morala da uradi pre vas“, zaključio je Lajčak.

XS
SM
MD
LG