Linkovi

"Dijalog, uz posredstvo EU, jedina održiva opcija za sporazum Kosova i Srbije"


Zastave Ujedinjenih nacija i Evropske unije (Foto: Reuters)

Estonija, Belgija, Francuska i Nemačka, istovremene članice Evropske unije i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija su uz Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i Norvešku, saopštile da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, jedina održiva opcija za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije.

Pozivamo sve političke aktere na Kosovu i u Srbiji da sarađuju i grade politički konsenzus ka zajedničkom cilju. To će takođe zahtevati odlučne reformske napore obe zemlje da ojačaju vladavinu zakona, posebno borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i ohrabruju socijalno-ekonomski razvoj. Ističemo značaj saradnje sa Misijom Evropske unije na Kosovu (EULEKS). Takođe, ističemo da je poštovanje i saradnja sa Specijalizovanim većima u Hagu (Specijalni sud, prim.nov) međunarodna obaveza Kosova”, navedeno je u zajedničkom saopštenju sedam država objavljenom u danu kada je pred Savetom bezbednosti razmatran izveštaj šefa Misije Ujedinjenih nacija za Kosovo (UNMIK) Zahara Tanina.

U saopštenju su države pozdravile to što su, kako je navedeno, vlade Srbije i Kosova potvrdile stratešku posvećenost budućnosti u Evropskoj uniji. Istaknuto je da je dijalog, uz pomoć EU, ključni uslov za napredovanje Srbije i Kosova na njihovom evropskom putu.

Pozivamo obe strane da grade poverenje i uzdrže se od retorike i provokativnih postupaka koji podižu tenzije i rizikuju zastoj u dijalogu. Očekujemo da obe strane rade konstruktivno sa specijalnim predstavnikom EU Lajčakom na postizanju pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU, dogovorom koji takođe doprinosi regionalnoj stabilnosti”, navodi se u njihovom zajedničkom dokumentu.

Tokom video sednice Saveta bezbednosti posvećene Kosovu šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin pozdravio je nastavak dijaloga Srbije i Kosova u Briselu i pozvao obe strane da u konstruktivnim razgovorima reše sva otvorena pitanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG