Linkovi

"Region je prioritet ove Evropske komisije"


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji

EU je budućnost Zapadnog Balkana i od prvog dana mandata ove Evropske komisije jasno je da je region jedan od prioriteta, ocenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u autorskom tekstu za N1.

On je u tekstu naveo da šest država - Srbija, Kosovo, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija i Albanija treba bolje da se povežu, kao i da je potrebno ublažiti ekonomske razlike između država regiona i EU - što su ciljevi koje Unija želi da postigne investicionim planom za Zapadni Balkan.

"Planom se predviđa mobilizacija do devet milijardi evra za glavne investicije u području saobraćaja, energetike te zelene i digitalne tranzicije kako bi se ostvario održiv rast i otvorila nova radna mesta. Osim toga, njime se želi povećati ulagački kapacitet regiona zahvaljujući novom instrumentu jamstva za Zapadni Balkan, s ciljem prikupljanja ulaganja u iznosu do 20 milijardi evra", napisao je Varhelji koji je plan predstavio tokom nedavne posete Beogradu.

Evropski komesar za proširenje kazao je da su investicije usko povezane sa reformama, posebno onim iz oblasti vladavine prava, koje su važne i za proces proširenja EU.

Varhelji je napisao da je EU, revidiranjem metodologije proširenja i odlukom da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, pokazala da "podržava svoje partnere i ispunjava obećanja".

Podsetio je da je tokom pandemije koronavirusa Unija regionu uputila pomoć vrednu 3,3 milijarde evra.

Evropski komesar za prošrienje je tokom nedavne posete Beogradu i susreta sa srpskim zvaničnicima poručio da reforme treba sprovoditi uporedo sa investicionim planom, te da su kriterijumi za priključivanje uniji jasni.

Protekle nedelje je objavljen i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, u kojem se ocenjuje da je Srbija delimično napredovala, a najslabija je i dalje u reformama pravosuđa i izbornog procesa.

XS
SM
MD
LG