Linkovi

Simbolično otvorena kancelarija DFC u Beogradu: "Nova era u odnosima SAD i Srbije"


Otvorena kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Adam Boler, izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije i premijerka Srbije Ana Brnabić nakon potpisivanja zajedničke izjave o osnivanju kancelarije DFC

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler i premijerka Srbije Ana Brnabić potpisali su zajedničku izjavu o osnivanju kancelarije DFC u Beogradu, koja je i simbolički, virtuelno otvorena skidanjem platna sa TV ekrana na kojem je prikazan snimak kancelarije. Potpisivanju zajedničke izjave prisustvovali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel, a srpska i američka delegacija prethodno su razgovarale oko sat vremena u Palati Srbija.

Direktor DFC Adam Boler rekao je da je u Beograd došao sa predstavnicima šest američkih vladinih agencija i da će projekti koje će DFC finansirati u saradnji sa privatnim sektorom biti vredni milijarde dolara. Ipak, nije precizirao o kakvim projektima je reč, već najavio da će predstavnici te kancelarije na sastancima sa predstavnicima privatnog sektora u Srbiji o tome razgovarati u narednom periodu.

„Ovo je nova era u odnosima SAD i Srbije“, kazao je Boler i istakao da je kancelarija DFC u Beogradu permanentna, iako je njeno otvaranje danas bilo simbolično.

Direktor kancelarije DFC u Beogradu biće Džon Jovanović, Amerikanac koji je poreklom iz Srbije.

Potpisivanje zajedničke izjave o osnivanju kancelarije DFC u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Vučić: Nije sve rađeno zbog Trampove kampanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su odškrinuta vrata „starog prijateljstva sa SAD“.

„Posebno želim da se zahvalim predsedniku SAD Donaldu Trampu koji je želeo da sasluša nas koje nisu uvek svi želeli da čuju, imao je strpljenja i pokazao poštovanje za građane Srbije“.

Vučić je rekao da su, posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, „svi govorili da je to rađeno zbog Trampove kampanje“, ali da dolazak američke delegacije pokazuje da to nije rađeno zbog izbora, već ideje da SAD budu prisutnije u regionu.

Predsednik Srbije je rekao da je trgovinska razmena Srbije i SAD 854 miliona dolara i da ima prostora da se unapredi. Najavio je i da će se u narednom periodu raditi na realizaciji pisma o namerama o uspostavljanju avio linije između Beograda i Prištine.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel ponovio je da „građani Srbije treba da drže SAD za reč“ po pitanju realizacije dogovorenog u Vašingtonu.

„Treba nam godinu dana da pokažemo ljudima u Srbiji i na Kosovu da ćemo ostvariti ono na šta smo se obavezali“, kazao je Grenel i dodao da će u narednih 30 dana Srbiju posetiti i predstavnici drugih američkih agencija.

Na pitanje da li će američki predsednik Donald Tramp posetiti Srbiju, on je rekao da su i predsednik i njegova ćerka Ivanka Tramp izrazili želju da dođu u Beograd.

„Ja sada ne znam kada bi to moglo da bude, ali znam da je izrazio želju da dođe i jedva čekam da ga vidim u Beogradu“.

Dogovor o zajedničkoj radnoj grupi privednih komora Srbije i Kosova

Pre sastanka američke delegacije sa predsednikom i predstavnicima Vlade Srbije, u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu održan je sastanak predstavnika privrednih komora Srbije i Kosova i američkog DFC na kojem je dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe privrednih komora dve zemlje, koje bi treblo da rade na implementaciji dogovora iz Vašingtona.

„Ne bismo bili ovde da nije bilo predsednika Donalda Trampa koji je verovao da može nešto da promeni, da u prvi plan stavi privatni sektor i ekonomiju i da se fokusira na otvaranje radnih mesta….„Ljudi u Srbiji treba da nas drže za reč. Nisu dovoljna slova na papiru, već su važna radna mesta", kazao je specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel.

Grenel je kazao da je delegacija SAD koja je došla u Beograd „verovatno najveća od vremena Džimija Kartera“ i da će biti izazovno da se politika opet ne stavi u prvi plan sa potencijalnom promenom administracije u Vašingtonu.

Direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC Adam Boler je istakao da je DFC nestranačka organizacija i da se oko investicija slažu i demokrate i republikanci.

Predstavnici priverdnih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Berat Rukići dogovorili su formiranje zajedničke radne grupe koja će raditi na primeni dogovora iz Vašingtona od 4. septembra.

Predsednik PKS Marko Čadež zahvalio je Ričardu Grenelu na tome što je, kako je rekao, promenio pristup u rešavanju komplikovanih pitanja kakvo je odnos Srbije i Kosova.

„Proces je bio zaglavljen godinama, a vi ste rekli hajde da razgovaramo o biznisu. I to je omogućilo da zajedno sednemo i u Vašingtonu potpišemo istorijski sporazum“.

Predsednik privredne komore Kosova Berat Rukići rekao je da je američka delegacija „iznenadila brzim dolaskom, dve nedelje od potpisivanja sporazuma u Vašingtonu“.

„Mi ćemo iskoristiti sporazum iz Vašingtona i fokusirati se na prioritete u našim ekonomijama – uglavnom na infrastrukturu, energetiku, turizam“.

Ambasador SAD Entoni Godfri, u čijoj rezidenciji je održan sastanak američke delegacije sa predstavnicima privrednih komora, rekao je da je novi dogovor nastavak Vašigtonskog sporazuma.

Dolasku američke ekonomsko-političke delegacije prethodilo je potpisivanje dokumenata o ekonomskoj saradnji u Vašingtonu, a potom i pisama o namerama koje su DFC i američka EKSIM banka potpisale sa Srbijom i Kosovom o izgradnji autoputa Niš – Priština.

Analitičari su u razgovoru za Glas Amerike, uoči dolaska delegacije, istakli da je otvaranje kancelarije američke razvojne banke kombinacija ekonomskih i političkih faktora, ali da će svakako imati pozitivne efekte na ekonomiju i strateško opredeljenje Srbije u budućnosti.

Analitičari o političkom i ekonomskom značaju dolaska američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Srbiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

XS
SM
MD
LG