Linkovi

Postoji li inovativno rešenje za Kosovo?


ILUSTRACIJA - Kolaž fotoghrafija na kojima su Bela kuća, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti (Foto: VOA)
ILUSTRACIJA - Kolaž fotoghrafija na kojima su Bela kuća, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti (Foto: VOA)

"Inovativno rešenje za kosovski problem" je termin koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ubacio u upotrebu posle povratka iz Pariza. Javnost u Srbiji je gotovo jednoglasno ocenila da je reč o novoj kovanici, kojom se zapravo zagovara ideja o podeli Kosova, a koju je Vučić pre nekoliko godina pokušavao da plasira ključnim globalnim igračima.

Međutim, analitičar Dušan Janjić podseća da ideja razgraničenja sada nije ni bila na stolu. U igri je, kako kaže, normalizacija kao okvir koji je davno postavila Generalna skupština UN:

"Rešenje se mora tražiti unutar okvira normalizacije, a onda inovacija - pa verovatno to da nađete neko rešenje koje ne ometa međunarodne javne aktivnosti i razvoj Kosova i Srbije. A možda da odložite pitanje međusobnog priznanja za 20 godina, za neka druga vremena".

Ni novinar i nekadašnji direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milivoje Mihajlović ne veruje u opciju razgraničenja.

"Mislim da je ta priča o podeli Kosova stavljena ad acta i u Vašingtonu Vašingtonskim sporazumom. Mislim da je i Trampova administracija shvatila da je to avantura, mislim da Evropska unija takođe to smatra avanturom, tako da što se podele tiče nisam siguran da će ta ideja ponovo stati na sto", kaže za Glas Amerike Mihajlović i dodaje:

"Siguran sam EU neće odustati od dosadašnjeg kursa. Insistiraće na dijalogu, insistiraće na tome da nema sukoba, da nema trzavica. I to je to. Videćemo kako će Vašington da se postavi i nova vašingtonska administracija. Previše se očekuje i u Prištini i u Beogradu od Bajdenovog rukovođenja Amerikom".

Ponovno dizanje galame o razgraničenju u srpskim medijima je dnevno-politička igra kojom Vučić pokušava da pomogne Srpskoj listi na kosovskim izborima, ali da pomogne i sebi kako bi se zaboravilo da je posledica Vašingtonskog sporazuma koji je on potpisao i to što je Izrael priznao Kosovo:

"To niti je inovacija, niti je nešto novo. Razgraničenje je jedna druga reč za ono što je Šešelj tražio pred raspad Jugoslavije - reorganizacija po etničkim linijama. To je jedna tradicija kolonijalizma prekrajanja granica prema rasnom, etničkom kriterijumu", objašnjava Janjić i nastavlja:

"Glavni problem zagovornika razgraničenja je da oni ne mogu da žive sa drugom nacijom. A vidite, žive u okruženju globalizma, a gradili bi autoputeve. To je neka vrsta postmoderne farse ekstremnog srpskog nacionalizma".

Prema saznanjima Dušana Janjića ovih dana traje usaglašavanje strateških opredeljenja Amerike, Evrope i NATO-a. To uključuje i Zapadni Balkan, dodaje sagovornik Glasa Amerike:

"Ono što se usaglasi, a mogu sada sa sigurnošću da tvrdim da neće biti razgraničenja, jer postoji rizik od novih ratova i nestabilnosti i novog jačanja ruskog uticaja. Ono što se usaglasi slediće i Makron i aktivno će učestvovati u usaglašavanju. A to je normalizacija uz inovativna rešenja".

Prema mišljenju Milivoja Mihajlovića ni inovacije, niti dijalog neće biti u fokusu ove godine. Prvo slede izbori na Kosovu i konstituisanje nove vlasti sa izborom novog predsednika, zatim dolazi leto, dok se već na jesen može očekivati zahuktavanje predizborne kampanje u Srbiji, dodaje Mihajlović:

"Verovatno će biti simulirani pregovori, verovatno Makron ili ne znam ko, neko iz Brisela - Lajčak će zvati jednu ili drugu stranu da pokažu javnosti da taj dijalog nije zamro. Ali ne možemo očekivati ništa od ozbiljnog rešenja".

Ovom logikom jasno je da i početak iduće godine sa izborima u Srbiji neće doneti ništa novo u srpsko-kosovskoj priči i realnost je da će se tek na jesen iduće godine sklopiti kockice za ozbiljan nastavak dijaloga. Naravno, pod uslovom da se do tada ne dogodi neki novi zemljotres na Balkanu.

Razgraničenje - avantura u koju se Amerika i Evropa neće upuštati
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

XS
SM
MD
LG