Linkovi

Predsednik Bajden Kosovu čestitao godišnjicu nezavisnosti


Džozef Bajden, predsednik SAD-a (Foto: AFP/SAUL LOEB
Džozef Bajden, predsednik SAD-a (Foto: AFP/SAUL LOEB

Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih Država, čestitao je trinaestu godišnjicu nezavisnosti Kosovu, poručivši tamošnjim zvaničnicima da ostanu posvećeni izgradnji nezavisne, multietničke i demokratske zemlje.

Čestitka američkog državnog sekretara povodom Dana državnosti Srbije

Entoni Blinken, američki državni sekretar, čestitao je građanima Srbije nacionalni praznik Dan državnosti.

"Naša podrška strateškom cilju Srbije za članstvo u Evropskoj uniji se nastavlja. Pozdravljamo korake Srbije ka uspostavljanju normalizovanih odnosa sa Kosovom. Postizanje sveobuhvatnog sporazuma usmerenog na uzajamno priznavanje zahtevaće fleksibilnost i spremnost svih strana na kompromis", ukazao je Blinken - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

On je podsetio na 140 godina diplomatskih odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

"Dok razmišljamo o prošlosti koju delimo, uključujući naš savez tokom dva svetska rata, zajedno delimo ponos na doprinose pojedinaca poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Mabel Grujić, a obe naše nacije slave doprinos srpski doprinos Apolu 7 i sletanju astronauta na mesecu", navodi se saopštenju američkog državnog sekretara.

Blinken je ukazao da narodu Srbije želi sigurnost u trenutku u kom dve države rade zajedno na prevazilaženju izazova pandemije Kovida 19.


Sjedinjene Države sa radošću iščekuju saradnju sa novom Vladom Kosova pred kojom je veliki posao uključujući postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom”, ukazano je u pismu američkog predsednika Bajdena koje je objavilo Predsedništvo Kosova.

Bajden je u pismu istakao da je potrebno još mnogo toga uraditi.

Uključujući postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji podrazumeva medjusobno priznanje, jačanje vladavine zakona, borba protiv pandemije, ekonomski oporavak i izgradnja bolje budućnosti za sve građane Kosova”, navedeno je u pismu američkog predsednika.

U tekstu je precizirano i da Sjedinjene Države ostaju posvećen partner Kosovu u tim nastojanjima.

Na nedeljnim vanrednim parlamentarnim izborima najviše mandata u kosovskom parlamentu osvojio je Pokret Samoopredeljenje – bivšeg premijera Aljbina Kurtija.

Kosovo, koje je 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost, Srbija smatra svojom teritorijom. Nezavisnost Kosova priznalo je oko stotinu država članica Ujedinjenih nacija - uključujući i Sjedinjene Države. Nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina, kao i pet članica Evropske unije: Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.

Dijalog Beograda i Prištine, posredstvom Evropske unije, na tehničkom nivou počeo 2011. godine, a zatim je nastavljen na nivou premijera što je 2013. godine rezultirao postizanjem prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG