Linkovi

Republikanci planiraju pauzu u radu Senata, ali ne i pretresima o sudiji Beret


Pošto je koronavirus stigao u njihove redove, Republikanci u Senatu planiraju da odlože svoju sednicu za 19. oktobar. Međutim, obećali su da će se pretresi o potvrdi kandidatkinje predsednika Donalda Trampa za Vrhovni sud nastaviti kao što je planirano, dok sve više članova Kongresa zahteva da svi na Kapitol hilu budu testirani na koronavirus.

Lider senatske većine Mič Mekonel rekao je da će pretresi o potvrdi sudije Ejmi Koni Beret ipak početi 12. oktobra, čak i u slučaju da demokrate pristanu na otkazivanje redovne sednice Senata, da bi se sprečilo dalje širenje Kovida-19. Od petka ujutru, trojica republikanskih senatora saopštila su da su testirani pozitivni na virus.

Predsedavajući odbora za pravosuđe Lindzi Grejem, koji se bori za reizbor u Južnoj Karolini, naveo je je da senatori mogu da prisustvuju pretresima virtuelno.

"Svi republikanski članovi odbora će svakako nastaviti da učestvuju u ovim značajnim pretresima", napisao je Mekonel.

Međutim, lider demokrata u Senatu, Čak Šumer, rekao je da, ukoliko je Kovid suviše velika pretnja za zasedanje Senata, to znači i da je proces potvrde Beret takođe opasan.

"Žurba republikanaca da po svaku cenju potvrde sudiju Beret nepotrebno ugrožava zdravlje i bezbednost senatora, osoblja i svih koji rade u kompleksu Kapitola", saopštio je Šumer.

On nije rekao da će demokrate blokirati Mekenelov plan. To bi moglo da primora senatore da se vrate u zatvoreni prostor Kapitola bez obaveznog testiranja zakonodavaca i njihovog osoblja.

Predsednik Tramp u Beloj kući je saopštio da je sudija Ejmi Koni Beret njegov kandidat za novog sudiju Vrhovnog suda, posle smrti Rut Bejder Ginzberg, 26. septembra 2020.
Predsednik Tramp u Beloj kući je saopštio da je sudija Ejmi Koni Beret njegov kandidat za novog sudiju Vrhovnog suda, posle smrti Rut Bejder Ginzberg, 26. septembra 2020.

Predsednik Tramp predstavio je sudiju Beret kao svoju kandidatkinju za mesto u najvišem sudu zemlje na ceremoniji u bašti Bele kuće prošle subote, kada je mali broj okupljenih nosio masku. Prisutni su bili članovi senatskog odbora za pravosuđe, koji će voditi pretrese o potvrdi sudije Beret. Dvojica članova odbora, senatori Majk Li iz Jute i Tom Tilis iz Severne Karoline, uj petak su saopštili da su, kao i predsednik Tramp, testirani pozitivni na koronavirus.

U subotu je i republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson, koji nije član odbora za pravosuđe, objavio da je i on testiran pozitivan.

Sa trojicom inficiranih republikanskih senatora, dok ostali čekaju svoje rezultate, Mekonel nema funkcionalnu, radnu većinu od 50 senatora i morao bi da se osloni na potpredsednika Majka Pensa da bude odlučujući glas u slučaju nerešenog glasanja.

Kada je izbila epidemija koronavirusa, članovi oba doma Kongresa pozvali su na sveobuhvatni plan testiranja svih na Kapitol hilu. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider senatske većine Mič Mekonel su se tome odupirali zato što univerzalno testiranje nije dostupno svim Amerikancima.

Neki senatori pozivaju na stroži protokol i praćenje kontakata članova Kongresa. Demokratski senator iz Kontektikata, Kris Marfi, pozvao je Mekonela da zahteva hitno testiranje od svakog senatora i pomoćnika koji je u protekle dve nedelje posetio Belu kuću.

XS
SM
MD
LG