Linkovi

Političari širom sveta reaguju na vest da Tramp ima koronavirus


Tvit predsednka Turske Redžepa Tajipa Erdogana posle vesti da su predsednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija testirani pozitivni na prisustvo koronavirusa, 2. oktobra 2020.
Tvit predsednka Turske Redžepa Tajipa Erdogana posle vesti da su predsednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija testirani pozitivni na prisustvo koronavirusa, 2. oktobra 2020.

Lideri širom sveta uputili su predsedniku i prvoj dami Amerike želje za brzi oporavak, nakon što je objavljena vest da su Donald i Melanija Tramp testirani pozitivni na koronavirus. Tramp se pridružio sve većoj listi svetskih lidera koji su dobili virus, uključujući i mnoge koji su bili skeptični prema bolesti. Uz izraze saosećanja, neki lideri i komentatori su kritikovali pristup predsednika Trampa pandemiji.

Britanski premijer Boris Džonson, koji je i sam testiran pozitivan na Kovid-19 u martu, uputio je najbolje želje za oporavak predsedniku i prvoj dami, i izrazio nadu da će se brzo oporaviti.

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je telegram predsedniku SAD, sa željom da se brzo oporavi. "Siguran sam da će vaša vitalnost, dobro raspoloženje i optimizam pomoći u suočavanju sa ovim opasnim virusom", poručio je Putin.

Premijer Indije Narendra Modi među prvim je stranim liderima koji su poslali dobre želje Trampovima.

"Želim brz oporavak predsedniku SAD i prvoj dami Melaniji Tramp, koji su testirani poizitivni na Kovid 19", tvitovao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Iskreno se nadam da će prevazići period karantina bez problema i da će povratiti svoje zdravlje što je brže moguće".

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu napisao je na Tviteru:

"Kao i milioni Izraelaca, Sara i ja mislimo na predsednika Donalda Trampa i prvu damu Melaniju Tramp i želimo našim prijateljima potpun i brz oporavak".

Predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus je tvitovao: "Moje najbolje želje za predsednika @realDonaldTrump and @FLOTUS za njihov pun i brz oporavak".

Kritike predsednikovog pristupa pandemiji

Portparol francuske vlade Gabriel Atal izjavio je u jednom televizijskom programu: "Ovo pokazuje da virus nikoga ne štedi, uključujući i one koji su pokazivali skepticizam. Želim mu brzi oporavak."

Naslovnica britanskog dnevnika Ivning Standard sa vešću da je američki predsednik zaražen koronavirusom. London, 2. oktobra 2020. (Foto: AP/Alberto Pezzali)
Naslovnica britanskog dnevnika Ivning Standard sa vešću da je američki predsednik zaražen koronavirusom. London, 2. oktobra 2020. (Foto: AP/Alberto Pezzali)

Glavni urednik kineskog dnevnika Global Tajms, Hu Šiđin, ocenio je da su "predsednik Tramp i prva dama platili cenu za kocku da se umanji opasnost od Kovida-19. Ova vest pokazuje ozbiljnost situacije sa pandemijom u SAD. Negativno će uticati na Trampa i SAD a možda i na njegove reizbor."

Guvernerka Tokija, Juriko Koike, na nedeljnoj konferenciji za novinare nije pomenula direktno nespremnost predsednika SAD da nosi masku, ali je na pitanje o njegovoj infekciji rekla da ju je "vest podsetila na to koliko se masovno nose maske u Japanu."

Reakcija berze

Glavni indeksi na američkoj berzi su pali, a došlo je do pada i na globalnim tržištima, posle vesti o pozitivnoj dijagnozi predsednika Trampa na Kovid-19, zbog koje su investitori počeli da izbegavaju preduzimanje rizika.

"Predsednik SAD ima bolest od koje umiru ljudi. Investitori ne žele da preduzimaju rizike zbog toga", izjavio je Kris Veston, istraživač Peperston grupe u Melburnu.

Posle vesti da je Tramp zaražen, došlo je do pada cena nafte, ali je porasla cena zlata. Takođe je porasla vrednost japanskog jena ali i američkog dolara.

Naoja Ošikubo, viši ekonomista u firmi "Sumitomo Micui trast aset menadžment" u Tokiju, rekao je Rojtersu da je zabrinut da bi Tramp mogao da postane "još agresivniji protiv Kine" nakon što je zaražen virusom.

Ošikubo je dodao:

"Imam utisak da je britanski premijer Boris Džonson postao više antikineski (nastrojen) pošto je imao Kovid 19".

Koronavirus se pojavio u Kini krajem prošle godine.

XS
SM
MD
LG