Linkovi

Komisija obećala "veću strukturu" u sledećoj debati između Trampa i Bajdena


Predsednik Tramp i demokratski kandidat Džo Bajden u prvoj predsedničkoj debati na Univerzitetu Kejs Vestern u Klivlendu (Foto: AP)

Nezavisna agencija za američke predsedničke debate saopštila je u sredu da će promeniti format TV duela, nakon što su kritičari prvu debatu predsednika Donalda Trampa i demokratskog rivala Džoa Bajdena nazvali najgorom u američkoj istoriji.

Dvojica kandidata često su se prekidala ili govorila u isto vreme, a moderator Kris Valas, novinar Foks njuza, prekorio je Trampa što odbija da se pridržava pravila debate, kako bi se obojici kandidata pružila prilika da neometano odgovore na pitanja.

Komisija za predsedničke debate saopštila je da je sinoćnji debakl pokazao potrebu za "dodatnom strukturom" u formatu kako bi se "osigurao veći red tokom diskusije."

Komisija je pohvalila Valasa zbog "profesionalizma" u rešavanju haotične situacije na bini univerziteta u Klivlendu u Ohaju. Međutim, agencija je najavila da će uskoro uvesti nove restrikcije pre druge i treće debate Tramp - Bajden, zakazane za 15. i 22. oktobar.

Neki kritičari predložili su da se bilo Trampu ili Bajdenu isključi mikrofon u trenutku dok drugi kandidat govori.

I Tramp i Bajden, koji su u sredu nastavili kampanju, tvrde da su bili uspešni u debati prethodne večeri. Do izbora 2. novembra ostalo je manje od pet nedelja.

Mislim da je debata sinoć bila odlična. Dobili smo sjajne ocene", rekao je Tramp reporterima pred odlazak u Minesotu. "Mislim da je to bilo sjajno veče, bilo je uzbudljivo."

Tramp se uputio u Minesotu, državu na srednjem zapadu koju je za dlaku izgubio 2016. ali se nada da će ovog puta u njoj odneti pobedu nad Bajdenom. Prema anketama, predsednik je u zaostatku u toj državi kao i na nacionalnom nivou.

Tramp će prisustvovati jednom skupu za prikupljanje donacija u privatnoj kući blizu Mineapolisa, najvećeg grada u Minesoti, a zatim odlazi u Dulut, gde će održati miting pred svojim simpatizerima.

Predsednik Tramp izlazi iz predsedničkog aviona Air Force One po povratku sa prve predsedničke debate u Klivlendu, 30. septembra 2020.
Predsednik Tramp izlazi iz predsedničkog aviona Air Force One po povratku sa prve predsedničke debate u Klivlendu, 30. septembra 2020.

Bajden, pak, u svojoj kampanji putuje vozom, kroz delove Pensilvanije i Ohaja, dve presudne države koje je Tramp osvojio pre četiri godine protiv demokrate HIlari Klinton, ali u kojima je, prema anketama, Bajden trenutno ispred predsednika.

Demokratski kandidat pokušava da povrati glasove američkih radnika u dve države koje su istorijski glasale za demokrate ali su se okrenule Trampu 2016.

Demokratski kandidat Džo Bajden sa suprugom Džil ukrcava se u Amtrakov voz u Pensilvaniji, 30. septembra 2020.
Demokratski kandidat Džo Bajden sa suprugom Džil ukrcava se u Amtrakov voz u Pensilvaniji, 30. septembra 2020.

Nakon što su u debati napali jedan drugog kao nepobodnog za vođenje zemlje, dvojica kandidata su nastavila napade u sredu na Tviteru.

Tramp je poručio: "Niko ne želi pospanog Džoa kao lidera, uključujući radikalnu levicu (koju je on sinoć izgubio!". Predsednik je ocenio da je Bajden pokazao nepoštovanje prema Berniju Sandersu i "u suštini ga nazvao luzerom!" Sanders, senator iz Vermonta koji je lider demokratskog progresivnog krila, bio je poslednji preostali demokratski rival Bajdenu u trci za stranačku nominaciju.

U svojoj proceni debate, Bajden je rekao: "Čuli ste puno toga iz usta predsednika Trampa. Možete li da imenuje jednu stvar koju je rekao da vama učini život boljim?" Bajdenov izborni štab objavio je spot u kome je napao Trampa što je tokom debate odbio da odbaci podršku belačkih supremacista.

"Nema drugog načina da se to kaže. Predsednik Sjedinjenih Država odbio je da se odrekne podrške belačkih supremacista na pozornici za debatu prošle noći", poručila je Bajdenova kampanja.

U video snimku se vidi insert iz debate kada je Tramp rekao: "Ustuknite ali budite u pripravnosti", govoreći o desničarskoj grupi Praud Bojz. Grupe belačkih supermacista su, na društvenim medijima, po svemu sudeći slavile Trampov komentar, tvitujući - "Stojimo u pripravnosti."

Predstavnici dva izborna štaba bili su, kao što se i očekivalo, zadovoljni nastupima svojih kandidata ali su politčki analitičari osudili ponašanje na bini, kada su se Tramp i Bajden često prekidali i nadglasavali, pri čemu je to najviše činio Tramp.

Kris Valas, novinar Foks njuza i moderator prve predsedničke debate
Kris Valas, novinar Foks njuza i moderator prve predsedničke debate

Više od sat vremena posle početka debate, moderator Kris Valas prekorio je predsednika što se ne pridržava unapred dogovorenih pravila debate, koja nalažu da kandidati dozvole jedan drugom da odgovore na pitanja neometano.

Tramp i Bajden treba da imaju još dve debate, 15. i 22. oktobra, a sledeće nedelje debatu će voditi potpredsednik Majk Pens i senatorka iz Kalifornije Kamala Haris, koju je Bajden izabrao kao svoju potpredsedničku kandidatkinju.

Još nije jasno šta bi moglo da spreči novi bučni duel Trampa i Bajdena, osim ako moderatori ne isključe mikrofone jednom ili drugom.

Bez obzira koji kandidat je, eventualno, stekao političku prednost na osnovu sinoćnje debate, glavni američki novinari kažu da neopredeljeni birači koji su želeli da saznaju nešto o idejama dvojice političara nisu imali tu priliku. Voditelj televizije NBC Lester Holt nazvao je debatu "niskom tačkom u političkom diskursu."

Naslovnica francuskog nedeljenika Le Point sa naslovom "Amerika na vulkanu" (a i mi)", u Parizu, u sredu 30. septembra 2020.
Naslovnica francuskog nedeljenika Le Point sa naslovom "Amerika na vulkanu" (a i mi)", u Parizu, u sredu 30. septembra 2020.

Dugogodišnji politički analitičar Vašington posta Den Bolc rekao je:

"Za većinu ljudi, debata je bila negledljiva, imali su potrebu da promene kanal, umesto da gledaju forum koji je zemlji dobro služio u ranijim izbornim godinama. Teško je zamisliti šta će postići još dve ovakve debate, osim da pojačaju tenzije u zemlji koja je već na ivici".

Markus Feldenkirhen iz nemačkog magazina "Špigel" na Tviteru je komentarisao:

"Debata je bila apsurdna, dno, sramota za zemlju. Vikanje i uvrede dvojice 70-godišnjaka koji su se prekidali kao petogodišnjaci i moderator koji je izgubio svaku kontrolu. Okidač, naravno: Trampovo neuglađeno, nedostojanstveno ponašanje".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG