Linkovi

Predsednik Tramp i prva dama SAD pozitivni na koronavirus


ARHIVA - Predsednik Tramp i prva dama Melanija u Beloj kući pred put za Floridu, 27. maja 2020. (Foto: Reuters/Carlos Barria)
ARHIVA - Predsednik Tramp i prva dama Melanija u Beloj kući pred put za Floridu, 27. maja 2020. (Foto: Reuters/Carlos Barria)

Predsednik Donald Tramp saopštio je da su on i prva dama Melanija Tramp testirani pozitivni na Kovid-19.

"Večeras, prva dama SAD i ja smo testirani pozitivni na Kovid 19", tvitovao je Tramp rano ujutro u petak. "Započećemo odmah svoj karantin i proces oporavka. Proći ćemo kroz ovo ZAJEDNO!".

Šef osoblja Bele kuće Mark Medouz rekao je da predsednik ima "blage simptome", i da nastavlja da radi. 74-godišnji Tramp ima povišeni rizik od komplikacija zbog smrtonosnog virusa zbog svojih godina i telesne težine. Tokom svog mandata bio je dobrog zdravlja ali nije poznato da redovno vežba ili se zdravo hrani.

Svi predsednikovi sastanci su otkazani, a saopšteno je da će Tramp raditi iz svoje rezidencije.

Potpredsednik Majk Pens i njegova supruga testirani su negativni, saopštio je Pensov portparol. Predsednikova ćerka Ivanka i njen suprug Džered Kušner su testirani negativni na Kovid, a saopšteno je da je negativan i Trampov najmlađi sin Beron. Državni sekretar Majk Pompeo, koji se nalazi u poseti Hrvatskoj, je, pred sletanje u Dubrovnik saopštio da su on i njegova supruga pregledani u avionu i testirani negativni.

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma, takođe je testirana na Kovid i dobila je negativan rezultat. Ona je podsetila da postoji protokol o kontinuitetu vlade u slučaju da predsednik bude onemogućen da obavlja svoje dužnosti. Prema protokolu, predsedničke dužnosti u tom slučaju preuzima potpredsednik, a u slučaju da i on ne može da obavlja dužnost - predsedavajući Predstavničkog doma.

Demokratski kandidat Džo Bajden i supruga Džil pozdavljaju se sa pristalicama pred ukrcavanje na Amtrakov voz u Klivlendu, 30. septembra 2020.
Demokratski kandidat Džo Bajden i supruga Džil pozdavljaju se sa pristalicama pred ukrcavanje na Amtrakov voz u Klivlendu, 30. septembra 2020.

Vest da je predsednik SAD pozitivan na koronavirus odmah je izazvala pad na berzama SAD i potencijalno dovela Trampovu predsedničku kampanju do prekida, tek nešto više od mesec dana pre izbora na kojima se tamiči protiv demokrate Džoa Bajdena, koji vodi prema anketama na nacionalnom nivou.

Džo i Džil Bajden testirani su jutros i oko podneva je saopšteno da su oboje negativni na Kovid. ​Posle vesti da su predsednik i prva dama inficirani virusom, Bajden im je na Tviteru poželeo brzi oporavak, navodeći da će se on i njegova supruga Džil moliti za zdravlje predsednika i njegove porodice.

Dok je predsednik Tramp otkazao planiranu posetu Floridi, Bajden nastavlja svoju kampanju u Mičigenu. Obe države spadaju u neopredeljene države koje bi mogle da presude ishod predsedničkih izbora.

Novinar televizije Foks Njuz Kris Valas, koji je u utorak uveče bio moderator prve predsedničke debate, rekao je da članovi porodice predsednika Trampa nisu nosili maske dok su gledali debatu u Klivlendu, dok su Džil Bajden i članovi njene grupe "sve vreme nosili maske tokom debate." Kako je rekao, Melanija Tramp je došla sa maskom ali ju je skinula kada je sela da sluša debatu. Valas je izjavio da će se i sam testirati na Kovid.

Predsednik Tramp je posetio sedam država u proteklih nedelju dana. Bela kuća pravi evidenciju osoba sa kojima je predsednik bio u kontaktu kako bi se zaustavilo širenje virusa. U međuvremeno, saopšteno je da je republikanski senator iz Jute Majk Li, koji je pre nekoliko dana imao sastanak u Beloj kući, pozitivan na Kovid-19. Prošle subote, predsednik je u bašti Bele kuće formalno imenovao ​Ejmi Koni Beret za kandidatkinju za mesto u Vrhovnom sudu. Predsednik univerziteta Notr Dam, koji je prisustvovao ceremoniji, u petak je testiran pozitivan na Kovid. Sudija Beret je testirana negativna, ali američki mediji javljaju da je preležala Kovid tokom leta.

Trampova savetnica Houp Hiks nekoliko puta je putovala sa njim predsedničkim avionom Air Force One protekle nedelje.
Trampova savetnica Houp Hiks nekoliko puta je putovala sa njim predsedničkim avionom Air Force One protekle nedelje.

Tramp, koji je mesecima umanjivao ozbiljnost opasnosti od koronavirusa, u četvrtak uveče potvrdio je tokom telefonskog intervjua za Foks njuz da su on i prva dama testirani nakon što je jedna od njegovih najbližih saradnica, Houp Hiks, testirana pozitivna.

Hiks, koja je predsednikova savetnica, putovala je sa Trampom u Pensilvaniju na predizborni miting u subotu, zatim u Klivlend na predsedničku debatu u utorak i u Minesotu na događaj u okviru kampanje narednog dana.

Hiks je ispoljila simptome na mitingu u sredu uveče u Dalutu u Minesoti, a testirana je pozitivna u četvrtak uveče, rekli su zvaničnici koji su govorili pod uslovom da ne budu imenovani.

Tramp je u četvrtak, međutim, zajedno sa nekim svojim najvišim zvaničnicima odleteo u Nju Džerzi, na politički događaj prikupljanja sredstava gde je bio u bliskom kontaktu sa desetinama drugih ljudi.

Tokom telefonskog intervjua za Foks njuz, predsednik je nagovestio da je Hiksova možda zaražena virusom od pripadnika vojske ili policije

"Veoma je teško kada ste sa ljudima iz vojske ili čuvarima zakona, oni priđu vama, žele da vas zagrle i žele da vas poljube, jer smo zaista uradili dobar posao za njih", rekao je Tramp za Foks njuz. "Približite se i stvari se dogode. Iznenadio sam se kad sam čuo Houp, ali ona je vrlo topla osoba sa njima. Zna da postoji rizik, ali je mlada".

Predsednica Republikanskog nacionalnog komiteta - faktički predsednica partije - Rona Mekdaniel takođe je testirana pozitivan na virus u sredu, saopštio je portparol. ​

Bela kuća je protekle noći objavila memorandum Šona Konlija, predsednikovog lekara, u kom se potvrđuje pozitivan test Trampovih.

"Predsednik i prva dama su za sada dobro i planiraju da ostanu kod kuće, unutar Bele kuće, tokom oporavka. Obaveštavaću vas o svakom daljem razvoju".

Melanija Tramp tvitovala je protekle noći: "Kao što su i mnogi Amerikanci ove godine, @potus (predsednik SAD) i ja testirani smo pozitivno na Kovid 19. Osećamo se dobro i odložila sam sve zakazane aktivnosti. Molim vas da budete sigurni da ste bezbedni i proći ćemo svi kroz ovo zajedno".

U petak je dodala da ima blage simptome i da se oseća dobro.

Gotovo 7,3 miliona ljudi u SAD inficirano je Kovidom 19, a više od 207.000 je preminulo, što je više od bilo koje druge zemlje nas svetu.

XS
SM
MD
LG