Linkovi

Federalni sudija SAD obustavio vladinu zabranu za TikTok


Logoi aplikacija TikTok and ViČat (WeChat)
Logoi aplikacija TikTok and ViČat (WeChat)

Federalni sudija Sjedinjenih Država privremeno je obustavio uredbu administracije predsednika Donalda Trampa kojom je zabranjena popularna aplikacija TikTok u onlajn prodavnicama aplikacija.

Zabrana je trebalo da stupi na snagu krajem dana u nedelju po nalogu američkog Ministarstva trgovine, što je poslednji potez usmeren ka onome za šta su zvaničnici administracije rekli da su bezbednosni problemi sa kineskim kompanijama.

Sudija je dao rok advokatima TikTok-a i administraciji SAD do srede da se sastanu i predlože raspored daljeg postupka u slučaju.

Advokati TikTok-a tvrdili su tokom nedeljnog saslušanja da bi zabranom aplikacije narušili prava na slobodu govora svojih korisnika i da bi istovremeno bila naneta nepopravljiva štetu poslovanju kompanije.

"Nastavićemo da branimo svoja prava u korist naše zajednice i zaposlenih", rekla je kompanija u izjavi pozdravljajući odluku sudije.

Ministarstvo trgovine reklo je nakon presude da je uredba koju je predsednik Donald Tramp izdao u avgustu u kojoj se iznosi zabrinutost da TikTok prikuplja širok spektar podataka koji bi mogli završiti u rukama kineske vlade "u potpunosti je u skladu sa zakonom i promoviše legitimnu nacionalnu bezbednost interesi".

U izjavi se kaže da se vlada pridržava zabrane, ali namerava da "energično brani" uredbu i njenu primenu od pravnih izazova.

Trampova administracija takođe je pokušala da ukine još jednu popularnu aplikaciju, ViČet (WeChat) u američkim prodavnicama aplikacija, pre nego što je sudija pre nedelju dana doneo odluku kojom je takođe zaustavio i tu zabranu.

Kina je odbacila američke navode da aplikacije predstavljaju osnov za zabrinutost za bezbednost, istovremeno optužujući Sjedinjene Države za maltretiranje kineskih kompanija.

Ministarstvo pravde zatražilo je u petak da zabrana ViČeta bude na snazi dok taj pravni slučaj traje, tvrdeći da će dopuštanje aplikaciji da i dalje bude dostupna američkim korisnicima naneti štetu zemlji.

TikTok je nastojao da ublaži zabrinutost SAD-a stvaranjem partnerstva sa dve američke kompanije, Oraklom i Volmartom. Dogovor nije finaliziran, a među stranama su postojale oprečne izjave o tome koliki će deo novog vlasništa posedovati svaka.

Tramp je u početku rekao da je dao blagoslov aranžmanu, pre nego što je izjavio da se neće ići napred ukoliko matična kompanija TikTok bude imala bilo kakav vlasnički udeo u novoj kompaniji.

TikTok je rekao nakon nedeljne presude da će "održati naš stalni dijalog sa vladom da naš predlog, za koji je predsednik dao prethodno odobrenje, pretvori u sporazum".

XS
SM
MD
LG