Linkovi

"Fantomi" za pobunu, ne za "režimske" izbore


Konferencija za štampu Partije ujedinjenih fantoma, u Beogradu, 1. oktobra 2019.
Konferencija za štampu Partije ujedinjenih fantoma, u Beogradu, 1. oktobra 2019.

Pokret ujedinjenih fantoma (PUF) protiv je izlaska na "ovakve režimske" izbore, ali smatra i da bojkot nije dovoljan vid opozicionog aktivizma, već da je neophodna pobuna koja bi podrazumevala svakodnevne ulične proteste, napuštanje institucija i sve vrste građanske neposlušnosti.

Kako je na konferenciji za štampu PUF-a rekao Miljan Čičić, zakonski zastupnik PUF-a i jedan od kopredsednika, PUF želi da izađe na predsedničke izbore, pošto su sve dosadašnje vlasti smenjivane tako što je prvo smenjen predsednik države.

On je rekao da se PUF zalaže za zajedničkog kandidata opozicije, ali da ukoliko takav ne bude postojao, neko od dvojice kopredsednika PUF-a će zakonski promeniti svoje ime u Aleksandar Vučić i kandidovati se na izborima za predsednika.

Naglasio je da je neophodno napraviti jasnu razliku između vlasti i opozicije - "oni u institucijama su vlast, a oni na ulici su opozicija".

"Svako učešće u cirkusu od države koji je napravila Srpska napredna stranka predstavlja i daje legitimitet klovnovima koji su danas na vlasti", rekao je Čićić .

Reagujući na to kako PUF predstavljaju pojedini provladini mediji i predstavnici vlasti, Čičić je naglasio da PUF nije nikakva teroristička organizacija koja je nasilna, već uredno registrovano udruženje građana "po svim zakonima Republike Srbije".

"Mi smo šalu i provokaciju izabrali za svoj stil, ali to ne znači da mi nismo ozbiljni", rekao je Čičić.

Konferencija za štampu Partije ujedinjenih fantoma, u Beogradu, 1. oktobra 2019.
Konferencija za štampu Partije ujedinjenih fantoma, u Beogradu, 1. oktobra 2019.

Kopredsednik pokreta Milan Pernat, podsećajući da PUF dolazi iz Zrenjanina, iz Vojvodine, kazao je da je zbog "nedemokratske i bahate vlasti" koja je vodjena iz Beograda, Srbija u opasnosti i da će se, ako nastavi da tone, pojaviti separatističke grupacije koje će želeti da otcepe Vojvodinu od Srbije. Naglasio je da će se PUF angažovati protiv toga, odnosno da će usmeriti svoje delovanje na očuvanje Vojvodine u Srbiji.

Vladimir Radišić, 20-ogodišnji student, rekao je da je glavni problem njegove generacije izbor između članske karte SNS-a i pasoša. "Da li je moguće da nas neko tera iz zemlje", zapitao je on, a Jelena Marinković posvedočila je da se i za posao konobara traži članska karta SNS-a.

XS
SM
MD
LG