Linkovi

Dijalog opozicije i vlasti se nastavlja u četvrtak bez SzS i DSS


Novinari ispred ulaza u Fakultet političkih nauka tokom održavanja dijaloga vlasti i opozicije, Foto: VOA
Novinari ispred ulaza u Fakultet političkih nauka tokom održavanja dijaloga vlasti i opozicije, Foto: VOA

Savez za Srbiju (SzS) nije promenio odluku i neće u četvrtak učestovati na četvrtom razgovoru vlasti i opozicije o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka, a sastanku takođe neće prisustvovati ni predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS).

Iz vladajuće koalicije još nema potvrde da će doći na novu rundu dijaloga koji je zakazan za sutra u 15 časova, ali su nakon poslednjih razgovora iz SNS su poručili da su stranka dijaloga koja je spremna na razgovore.

Predsednistsvo Saveza za Srbiju još ranije je donelo odluku da na tim razgovorima više ne učestvuje, a Marinika Tepić potpredsednica Stranke slobode i pravde kaže da oni nisu pronenili odluku.

"Posle prvog okruglog stola smo još rekli da nećemo učestvovati na ovakvim formatima dok budu zatvoreni za javnost. S obzirom da se ništa nije promenilo da je i dalje format chatham house-a i dalje ne učestvujemo u tome", rekla je Tepić.

Medijski koordinator DSS Uroš Piper rekao je da su oni dobili poziv, ali da neće učestvovati.

"DSS je od početka imao rezerve prema ovakvoj vaninstitucionalnoj metodi razgovora o izbornim i medijskim uslovima, ali je želeo da nastupi konstruktivno. To je bio razlog našeg učešća na okruglim stolovima. Sada nećemo ići, jer smatramo da su razgovori izgubili smisao i da ne postoji mogućnost da se dođe do boljih uslova", istakao je Piper.

LDP i LSV potvrdile dolazak

Predstavnik LDP Ðorđe Žujović kaže da je stranka dobila poziv sa naznakom da će se ponovo razmatrati predlozi nevladinih organizacija kako bi se većina učesnika oko njih eventualno usaglasila.

"Mi ćemo sutra pred sastanak dostaviti konkretne stvari koje predlažemo. Za nas su predlozi nevladinih organizacija CTRA, Transprantnost, CeSID prihvatljivi, ali smo rezervisani po pitanju prostora i političke volje da se oni sprovedu", rekao je Žujović.

Na pitanje da li razgovori imaju smisla, imajući u vidu da su pojedine stranke rekle da ih neće nastaviti, Žujović kaže da to procenjuju organizatori i da su oni očigledno procenili da je dobro da se dijalog nastavi.

Aleksandar Marton iz LSV rekao je da će ta stranka učestvovati u dijalogu, navodeći da su oni i ranije isticali važnost razgovora vlasti i opozicije.

"Činjenica je da moramo popraviti trenutno stanje izbornih uslova, ali smo takođe isticali da je njima pre svega mesto u institucijama sistema, u Narodnoj skupštini. Što se tiče našeg viđenja mi smo i ranije isticali da smo očekivali više od ovih sastanaka", rekao je Marton.

Marton je kazao da je i LSV dostavila određene preporuke koje mogu da dopinesu poboljšanju izbornih uslova.

Ponovo o medijima i finansiranju kampanje

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da se sutra nastavljaju razgovori, a ponovo će tema razgovora biti mediji i finansiranje izborne kampanje.

Milan Antonijević, direktor Fonda za otvoreno društvo
Milan Antonijević, direktor Fonda za otvoreno društvo

On je dodao da su organizatori od političkih stranaka zatražili da pošalju u pisanoj formi osvrte na dosadašnje preporuke i ocene civilnog društva, kao i svoje predloge, navodeći da je to pokazatelj da će se govoriti o vrlo konkretnim stvarima kada je reč o medijima i finansiranju izborne kampanje.

Prema njegovim rečima, pojedine stranke i vlasti i opozicije su već dostavile svoje predloge, te očekuje da će se pored toga razgovarati i o onome što su predstavile organizacije CRTA, Transparentnost, Novosadska novinarska škola.

Na pitanje da li, prema njegovim informacijama, Savez za Srbiju ostaje pri stavu da ne dolazi na sastanke vlasti i opozicije, Antonijević je rekao da u komunikaciji koju imaju sa njima to i dalje stoji, ali se nada da će promeniti svoju odluku.

Kako je rekao, razgovor na Fakultetu političkih nauka nije negiranje prava na bojkot, već stvaranje okvira za bolje izborne uslove.

Najavio je da će poslednja tema razgovora vlasti i opozicije biti pritisci na građane tokom izbora i neposredno pre izbora, jer je, kaže, to tema koja zavređuje pažnju.

XS
SM
MD
LG