Linkovi

Veber: Bazične ideje spajaju Srbiju i Evropu


Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber tokom razgovora sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 2. decembra 2019.
Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber tokom razgovora sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 2. decembra 2019.

BEOGRAD - Uz primedbu da smatra istorijskom greškom odluku da se ne otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, lider Evropske narodne partije Manfred Veber izjavio je u ponedeljak u Beogradu je nova Evropska komisija počela sa radom i da je spremna za narednih pet godina, zbog čega je važno da predstavnici Evropske narodne partije pokažu spremnost da je evropska perspektiva za region jasan, očigledan i ključan element za budućnost.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Veber je ocenio da je to svež početak i signal, ne samo za Srbiju , već i čitav region:

"Mislim da svi delimo perspektive modernizacije zemlje, koja podrazumeva borbu protiv korupcije, borbu za slobodu štampe, demokratske strukture i principe, vladavinu prava, nezavisnost institucija. To su bazične ideje koje će nas spojiti, a nije reč o tome da se posao uradi samo da biste postali član."

Posle razgovora sa Veberom i evropskim izvestiocem za Srbiju Vladimirom Bilčikom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa sagovornicima iz Evropskog parlamenta razgovarao o svim važnim temama - od Kosova do ekonomske situacije u zemlji.

Jedna od tema su bili predstrojeći izbori u Srbiji:

"Ja sam bio kritičan prema sebi i prema nama, i razumeo dobro i određene primedbe naših gostiju i ukazao na to šta stvarno mislim. I govorio i iznosio stavove koje inače iznosim u domaćoj javnosti, ali mislim da svi zajedno moramo da se potrudimo da najpravimo najboji mogući ambijent za izbore u Srbiji", istakao je Vučić.

Vučić je rekao i da je Srbija na evropskom putu, ali da čuva dobre odnose s Rusijom i Kinom jer, kako je rekao, Srbija nezavisno donosi svoje odluke u najboljem interesu države.

Takođe, po Vučićevoj oceni Srbija je tehnički spremna za otvaranje četiri poglavalja u ovom trenuku, ali on misli da će biti jedno.

Inače, prema nezavničnim najavama za sutra je u planiran sastanak delegacije sa predstavnicima opozicije, a na pitanje da li će se taj sastanak održati, Veber je odgovorio da će razgovarati sa svim političkim snagama ukoliko bude imao priliku.

XS
SM
MD
LG