Linkovi

DS, SDS i ZS ujedinjene 2020, DS raspustila omladinu i beogradski odbor


Lutovac, predsednik Demokratske stranke, govori na sednici Glavnog odbora DS, u Beogradu, 30. novembra 2019. (Foto: Demokratska stranka)

BEOGRAD - Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Zajedno za Srbiju trebalo bi početkom naredne godine da okončaju proces ujedinjenja u jedinstvenu Demokratsku stranku, najavljeno je na sednici Glavnog odbora DS-a u subotu. Sednicu je u znak protesta napustilo 20-ak funkcionera i članova DS-a, a Izvršni odobor te stranke kasnije je doneo odluku o raspuštanju beogradskog odbora DS-a i Demokratske omladine.

U obraćanju novinarima, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da za sada ujedinjenju stranke na putu stoje neke pravne i formalne prepreke.

Ujedinjena stranka biće stranka socijaldemokratske orijentacije, a pitanje evropskih integracija biće za nju ključno i strateško pitanje, "jer trenutno nema boljeg rešenja", kazao je on i naglasio da će nova DS biti otvorena za potpuno nove ljude.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da su tri stranke na dobrom putu da ostvare političko ujedinjenje: "Prava opozicija se udružuje oko zajedničkog cilja - ostvariti slobodne izbore".

On je rekao da je sa predstavnicima SDS i ZZS obilazio Srbiju i da su naišli na dobar prijem. Kazao je da je potrebno da opozicija ostane jedinstvena i čvrsta i da bojkot iskoriste kao instrument preko kojeg će se doći do prava koje pripada svim građanima.

Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, rekao je pred Glavnim odborom DS da je DS odlučila da bude normalna i poštena stranka za koju svaki građanin može da bude uveren da će promeniti Srbiju, dati odgovore na ključna pitanja, odrediti da je Srbiji mesto na Zapadu, napraviti strategiju integracije u EU i uključiti se u rešavanje pitanja Kosova.

Grupa funkcionera napustila sednicu

Zbog obraćanja Nebojše Zelenovića, koji formalno nije član DS-a, sednicu Glavnog odbora stranke napustilo je dvadesetak funkcionera DS-a, među kojima Branislav Lečić, Aleksandra Jerkov, Balša Božović kao i nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević.

Branislav Lečić izjavio je novinarima da su izašli jer mu nisu dali reč i ocenio da je došlo do nagomilanog nezadovoljstva jer nestaje demokratija iz DS, prenosi FoNet.

Rekao je da sumnja da u sali ima kvoruma i dodao da su unutra i gosti, a da bi umesto toga trebalo da današnja rasprava bude unutar DS-a, a ne da se o stranačkim stvarima raspravlja van stranke.

Nebojša Zelenović je nakon izlaska grupe funkcionera rekao da ne zna zašto bi bilo ko negodovao kada se razgovara otvoreno. Poručio je da danas treba da bude vest da je DS odlučila da bude normalna.

Raspušteni Gradski odbor i Demokratska omladina

Izvršni odbor Demokratske stranke rasputio je u subotu Gradski obor Beograd i Demokratsku omladinu.

Kako se kaže u saopštenju DS-a, razlozi "za ovu političku odluku" su neaktivnost gradskog odbora, kao i "zaustavljanje štetnih praksi koje su Demokratskoj stranci na lokalnim izborima u Beogradu i donele najlošiji rezultat u istoriji stranke i time je stavili na marginu političkog života u Srbiji".

Razlog za raspuštanje Demokratske omladine je, kako se navodi, to što predstavnici omladine prilikom organizacije izbornog kongresa nisu delovali u skladu sa demokratskim procedurama "kojih se DS beskompromisno drži od svog osnivanja, čime su naneli štetu Demokratskoj omladini i stranci".

"Demokratska stranka odlučna je u svojim namerama da stane na put podelama u stranci i ličnim političkim agendama koje su preče od interesa građana i obozicione borbe protiv režima", zaključeno je u saopštenju DS.

"Rukovodstvo DO mnogima nije ogovaralo"

Odluka da se raspusti Demokratska omladina čije je rukovodstvo izabrano tek pre šest dana šokirala nas je i zabrinula jer strahujemo da predstavlja nastavak ukidanja i raspuštanja legitimno izabranih organa stranke i njihovo zamenjivanje izabranim poslušnicima pojedinaca iz stranačkog rukovodstva, izjavio je sada već bivši predsednik Demokratske omladine Aleksandar Pavić.

On je u saopštenju poručio da "posebno zabrinjava činjenica da je svega nekoliko sati pre toga Glavni odbor potvrdio rezultate izbora za omladinu i da je Predsedništvo na iznenadnoj i neplaniranoj sednici donelo ovu odluku". Ocenio je da novoizabrano rukovodstvo ne odgovara pojedincima u vrhu stranke, ali "i mnogima van nje koji su se aktivno uključili u izbore u omladini".

Oni koji to rade treba da znaju da nas ovim neće ni ućutkati ni skloniti i da ćemo mi biti ona stara Demokratska stranka pošto su oni očigledno zaboravili šta je to, zaključeno je u saopđštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG