Linkovi

Garland ističe značaj gonjenja odgovornih za upad u Kapitol i poštovanja manjinskih prava


Merik Garland, kandidat za novog sekretara za pravosuđe (Foto: AP)
Merik Garland, kandidat za novog sekretara za pravosuđe (Foto: AP)

Senatski Odbor za pravosuđe u ponedeljak zaseda povodom nominacije Merika Garlanda na funkciju novog američkog sekretara za pravosuđe.

Garlanda je na tu poziciju kandidovao predsednik Džozef Bajden.

Izvesno - budući najviši američki pravosudni zvaničnik će u izlaganju pred članovima Odbora za pravosuđe Senata ukazati na značaj rada tužilaštva u gonjenju pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa koje su, početkom januara, upale u kompleks Kapitol hila, navedeno je u Garlandovoj uvodnoj izjavi koju je Odbor za pravosuđe Senata objavio uoči pretresa.

"Ako moja nominacija bude potvrđena lično ću nadzirati krivično gonjenje rasista i svih ostalih koji su upali u Kapitol 6. januara, što je bio gnusni napad na osnove naše demokratije, miran prenos vlasi na novoizabranu vlast“, naveo je Garland.

To će biti samo jedan deo važnog posla koji spada u odgovornosti Sekretarijata”, navodi se u njegovoj izjavi.

Takođe, kako je ukazano, Garland će se založiti za široko poštovanje prava američkih građana nakon letošnjih protesta koji su Sjedinjene Države potresle nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Ta misija ostaje hitna jer građani nemaju jednaka prava. Zajednice druge boje kože i druge manjine suočavaju se sa diskriminacijom koja se odnosi na stanovanje, obrazovanje, kao i krivično pravo – i snose teret štete koju nanose pandemija Kovida, zagađenje i klimatske promene”, navedemo je u Garlandovom govoru koji će prezentovati članovima senatskog Odbora za pravosuđe.

Nominovani sekretar za pravosuđe će se založiti i za to da agencija, koju će predvoditi ako bude potvrđen, više doprinese u zaštiti američkih građana od korupcije.

Inače, Merik Garland će na toj funkciji naslediti i istragu koju Sekretarijat vodi u slučaju sina američkog predsednika Hantera Bajdena o poslovima koje njegova kompanija ima u Kini i Ukrajini i navodima o poreskim zloupotrebama.

Predsednik Džozef Bajden se javno obavezao da se neće mešati u istragu.

Američki predsednik Bajden Garlanda je predstavio kao svog kandidata na funkciji sekretara za pravosuđe dan pošto su hiljade pristalica bivšeg predsednika Trampa upale u Kapitol hil – tokom nemira u kojima je život izgubilo pet osoba.

Bajden, kome je Kongres uprkos fizičkoj ugroženosti tokom nasilnog upada potvrdio izbornu pobedu, Garlanda je tada predstavio kao suštinski preduslov za obnovu vladavine prava.

Garland je pre nominacije bio sudija Apelacionog suda u Vašingtonu, a pre nego što je postao sudija, radio je u Sekretarijatu za pravosuđe gde je nadzirao rad odeljenja koje se bavi borbom protiv kriminala.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG