Linkovi

Bezbednosne pripreme u Vašingtonu pred suđenje Trampu u Senatu


Arhiva - Bodljikava žizca i bezbednosna barijera oko Kapitola SAD, u Vašintonu, 26. januara 2021.
Arhiva - Bodljikava žizca i bezbednosna barijera oko Kapitola SAD, u Vašintonu, 26. januara 2021.

Bezbednosne i policijske snage u Vašingtonu i oko njega rade na onome što opisuju kao pripremu "visokog stepena pripravnosti" za trenutak kada naredne nedelje bude u toku postupak za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa, zabrinuti da bi taj događaj mogao da posluži kao tačka ključanja američkim ekstremistima ljutim zbog ishoda predsedničkih izbora.

Zvaničnici su oklevali da podele detalje o obaveštajnim podacima, od kojih su neki opisani kao uznemirujuće poruke na platformama društvenih mreža.

Ali nakon opsade američkog Kapitola 6. januara, koja je rezultirala smrću pet osoba, oni su bili otvreni u poruci da ne žele ništa da prepuste slučaju.

"Moramo da demonstriramo otvoreno bezbednosno prisustvo (u Vašingtonu), bar za sada", rekao je zakonodavcima tokom svog saslušanja u četvrtak Kristofer Rodrigez, direktor gradske Agencije za unutrašnju bezbenost i upravljanje vanrednim situacijama.

"Smatramo da je ovo držanje od suštinske važnosti za obezbeđivanje da uprava gradske policije može da rasporedi svoje resurse u sve delove grada tokom vanrednih situacija", rekao je, dodajući - "nećemo tolerisati nasilje u našem gradu".

I dok su neke bezbednosne mere i blokade puteva postavljene za inauguraciju predsednika Džoa Bajdena prošlog meseca uklonjene, takozvane pojačane mere bezbednosti za sam Kapitol - poput ograde od bodljikave žice - ostaće postavljene i tokom bliske budućnosti.

Arhiva - Pripadnici Nacionalne garde pojačavaju bezbednost oko Kapitola pred inauguraciju predsednika Džoa Bajdena, u Vašingtonu DC, 17. januara 2021.
Arhiva - Pripadnici Nacionalne garde pojačavaju bezbednost oko Kapitola pred inauguraciju predsednika Džoa Bajdena, u Vašingtonu DC, 17. januara 2021.

"Trenutni bezbednosni stav sekretarijata je da se i dalje zahteva da radimo na visokom nivou pripravnosti za predstojeće suđenje za opoziv u Senatu i kontinuirane pretnje usmerene na Kongres i Kapitol", rekla je portparolka Policije Kapitola policije Eva Maleki za Glas Amerike u utorak putem elektronske pošte.

Američka vojska je prošle nedelje saopštila da će od skoro 27.000 pripadnika američke Nacionalne garde, koji su pozvani u Vašington da pomognu u obezbeđivanju inauguracije Džoa Bajdena, 7.000 ostati u tom gradu najmanje do sredine marta.

Zvaničnici su takođe rekli da će Nacionalna garda - vojnici po ugovoru koji mogu da budu raspoređeni i u inostranstvu, ali koji se često pozivaju da pomognu u vanrednim situacijama u svojim matičnim državama - biti naoružana po potrebi i da će pomoći u obezbeđenju, kao i da će pomoći lokalnim snagama u komunikaciji i kontroli gomile.

Pored toga, gradonačelnica Vašingtona DC, zatražila je da 500 pripadnika nacionalne garde bude u pripravnosti kako bi služili kao snage za brzo reagovanje ukoliko se bilo šta krene loše.

"Odeljenje veruje da je to još uvek neophodno", rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi novinarima tokom brifinga kasno u sredu, ukazujući na obaveštajne podatke koje su službenicima odbrane delili Federalni istražni biro (FBI), Sekretarijat za unutrašnju bezbednost (DHS) i lokalne vlasti.

"Oni su i dalje utvrdili da širom Sjedinjenih Država trenutno postoji povećana opasnost i da će to verovatno potrajati tokom narednih sedmica", rekao je Kirbi. "To se sigurno odnosi na glavni grad."

Manipulacija legalnim protestima

Čini se da je veći deo zabrinutosti usresređen na mogućnost da pojedinci, koje zvanični opisuju kao zlonamerne aktere, izmanipulišu legalne proteste i izazovu nasilje i haos.

"I dalje smo zabrinuti da bi pojedinci nezadovoljni onim kako Vlada vrši vlast i predsedničkom tranzicijom, kao i drugim opaženim nezadovoljstvima i ideološkim uzrocima... mogli da nastave da se mobilišu", saopštio je prošle nedelje DHS, objašnjavajući zašto je izdao novi Nacionalni bilten savetodavnog sistema za terorizam (NTAS).

U Biltenu, DHS je dalje upozorio da nasilni domaći ekstremisti "mogu biti ohrabreni neredima u američki prestonici Vašingtonu od 6. januara 2021, da ciljaju izabrane zvaničnike i vladine ustanove".

Džonatan Grinblat, izvršni direktor Lige za borbu protiv klevete, koja prati ekstremističke grupe u SAD, rekao je u četvrtak poslanicima da je, posebno za bele supremaciste, opsada američkog Kapitola bila "prelomni trenutak".

"Za njih prizor kongresmena i žena koji su se skrivali ispod stolova, konfederacijskih zastava i nacističkih simbola koji su paradirali kroz zgradu nije bio ništa manje od pobede", rekao je Grinblatt članovima Odbora Predstavničkog doma za nacionalnu bezbednost.

Sofisticirana strategija ekstremista i strani faktor

Drugi stručnjaci brinu da bi mogla da postoji opasnost od pojedinaca koji, iako još uvek nisu ekstremisti, nastavljaju da žale zbog Trampovog gubitka na predsedničkim izborima.

"Imate tako veliku grupu ljudi koji nisu povezani sa tim terorističkim pokretima ili terorističkim organizacijama, ali su trenutno vrlo ranjivi", rekla je Elizabet Nojman, bivša pomoćnica sekretara za borbu protiv terorizma i prevenciju pretnji u DHS-u.

"Mi aktivno viđamo neonaciste kako vrbuju Trampove pristalice ka svojoj ideologiji", rekla je. "Veoma su sofisticirani u tome kako to rade - ne dolaze vam pravo. Ne morate nužno znati da razgovarate sa belim supremacistom".

Takođe postoji stalna zabrinutosti da neke zemlje nastoje da iskoriste svoj uticaj da izazovu probleme.

"Naši strani protivnici, posebno Rusija, ovde primenjuju decenije stare alate tajne akcije kako bi rasplamsali plamen kulturološko sukoba", rekao je Rodriguez iz Agencije za unutrašnju bezbednost Vašingtona D.C.

Državni zvaničnici izrazili su sličnu zabrinutost, vraćajući se unazad u vreme pre Bajdenove inauguracije ili čak opsade američkog Kapitola.

"Postoji ovo neverovatno i užasno zbližavanje, sasvim iskreno, ideologije, mržnje, besa. I sve je podstaknuto ovom vrstom izazivanja haosa i zabrinutosti kod različitih grupa", rekao je prošlog meseca za VoA Džard Mejpls, direktor Ureda za unutrašnju bezbednost i pripravnost u Nju Džerziju.

XS
SM
MD
LG