Linkovi

Prikazan snimak Flojdovog hapšenja: "Ja nisam loš čovek"


Džordž Flojd, protesti i policajci uhapšeni zbog njegove smrti

Snimci kamera koje su na sebi imala dvojica policajaca Mineapolisa koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda, pokazuju da je on molio policajce minutima pre smrti, govoreći "Ja nisam loš čovek", dok su oni pokušavali da ga na silu ubace u policijski auto, prenosi agencija Asošijeted pres.

"Nisam ja takva vrsta čoveka", govorio je Flojd dok se borio sa policajcima. "Imao sam koronavirus, ne bih ponovo da prolazim kroz to". Jedan očevidac govori Flojdu da prestane da se bori, rečima "Ne možeš da pobediš", dok Flojd odgovara da ni ne želi da pobedi.

Nekoliko minuta kasnije, Flojd leži glavom dole na ulici, kamera snima njegov sve tiši glas, kojim povremeno govori "Ne mogu da dišem", pre nego što se skroz ne umiri.

Snimci policajaca Tomasa Lejna i Džej Kuenga su deo krivične prijave protiv njih dvojice i još dva policajca zbog Flojdove smrti 25. maja. Derek Šovin, koji je držao koleno na Flojdovom vratu skoro devet minuta, optužen je za ubistvo u drugom stepenu. Lejn, Kueng i treći policajac Tou Tao su optuženi za pomaganje i saučesništvo.

Sva četvorica policajaca su otpuštena dan posle Flojdove smrti. Novinari i predstavnici javnosti imali su priliku da zakažu termin i da vide snimak. Sudija Piter Kejhil je bez objašnjenja odbio da dozvoli objavljivanje snimka.

Snimak sa tela policajcaca pokazuje slično onome što je javnost već videla sa snimka mobilnog telefona jednog očevica, nakon čega su počeli protesti u Mineapolisu koji su se ubrzo proširili širom sveta i izazvali debatu u SAD o rasizmu i reformi policije.

Flojd je delovao zabrinuto od momenta kada su mu policajci tražili da izađe iz vozila u blizini prodavnice u južnom Mineapolisu, gde se sumnja da je koristio lažnu novčanicu od 20 dolara. Kada nije odmah pokazao ruke, Lejn je uperio oružje, na šta je Flojd rekao da su ranije pucali u njega.

Policajci mu zatim stavljaju lisice na ruke, a Flojd postaje sve uznemireniji i govori im da je klaustrofobičan i da ga ne stavljaju u policijska kola. Tokom opiranja, Flojd gubi cipelu. Šovinova kamera, kako izgleda, pada ispod vozila, a Flojd na kraju završava na trotoaru.

Šovin i Kueng drže Flojdove ruke iza leđa, dok je Lejn kod njegovih nogu. Policajci zvuče nezainteresovano dok prolazi vreme. “Mislim da pada u nesvest”, kaže jedan policajac. “Da li ste dobro momci”, čuje se nečije pitanje. “Da, za sada”, odgovara drugi. Drugi policajac, po svemu sudeći Lejn, zatim kaže: “Možda imam malu ogrebotinu na kolenu, ali ću preživeti”.

Lejn nije zvučao zabrinuto kada je prvi put pitao Šovina da li bi trebalo da Flojda okrenu na stranu i sugerisao da je Flojd u bunilu. Može se čuti kako okupljeni građani izražavaju zabrinutost za Flojda i pitaju da li ima puls i da li diše.

Nekoliko minuta kasnije, Lejn zvuči malo više zabrinut kada ponovo pita da li da Flojda okrenu na stranu. Policajci zatim ćute, dok Kueng meri Flojdov puls i kaže da ne može da ga pronađe.

Na Lejnovoj kameri se zatim vidi kako prati nepokretnog Flojda na nosilima u kola hitne pomoći, gde dobija instrukcije da izvrši reanimaciju. Zatim se vidi kako Lejn rukom pritiska Flojdov grudni koš, bez rezultata.

Kola hitne pomoći su nekoliko minuta bila parkirana blizu prodavnice, dok su Lejn i pripadnici hitne službe pokušavali da ožive Flojda, umesto da odmah krenu ka bolnici.

Koalicija medijskih organizacija i advokati koji zastupaju Lejna i Kuenga saopštili su da će objavljivanje video snimka pružiti javnosti potpuniju sliku o tome šta se dogodilo tokom Flojdovog privođenja.

Porodica tuži Mineapolis

Predstavnik Flojdove porodice tužio je grad Mineapolis i četiri policajca federalnom sudu, tražeći novčanu odštetu.

Tužba je podneta Okružnom sudu u Minesoti, a podneli su je Ben Kramp, advokat za ljudska prava koji je i ranije predstavljao porodice ubijenih Afroamerikanaca i njegov saradnik Antonio Romanuči.

Flojdova smrt pokrenula je proteste u celoj zemlji protiv policijske brutalnosti i ponovo pokrenula debatu o rasizmu i to dok traje pandemija koronavirusa i samo par meseci pre novembarskih izbora.

U prijavi se kao optuženi navode grad Mineapolis i četvorica policajaca koja su učestvovala u hapšenju pod sumnjom da je korišćena falsifikovana novčanica od 20 dolara u prodavnici. Traži se novčana odšteta od policije i od grada.

Derek Šovin, beli policajac koji je klečao na Flojdovom vratu, dok su mu ruke bile vezane, uhapšen je četiri dana nakon njegove smrti.

U krivičnoj prijavi opisano je da je Flojda jedan od policajaca držao za leđa, a drugi za noge – dok je Šovin postavio svoje koleno na njegovu glavu i područje vrata. Kada je jedan od policajaca ukazao da je zabrinut i upitao da li je potrebno Džordža Flojda, koji je bio vezan lisicama pomeriti na stranu, Šovin se sa time nije saglasio.

U prijavi je navedeno da je Flojd pružao otpor policajcima koji su pokušavali da ga smeste u patrolna kola – a u jednom momentu našao se na zemlji licem okrenutim prema podlozi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG