Linkovi

Kim Džong Un se izvinio zbog ubistva južnokorejskog zvaničnika


Severnokorejski lider Kim Džong Un
Severnokorejski lider Kim Džong Un

Severnokorejski lider Kim Džong Un izvinio se u petak zbog ubistva južnokorejskog zvaničnika blizu sporne pomorske granice između dve zemlje, saopštila je Južna Koreja.

Južnokorejska vojska u četvrtak je optužila severnokorejske snage za ubistvo zvaničnika koji je, kako veruje Seul, pokušavao da prebegne u Severnu Koreju.

Prema saopštenju koje je objavila južnokorejska predsednička rezidencija, Kim je izrazio "duboko žaljenje" zato što je razočarao Južnokorejce zbog tog incidenta. U saopštenju se navodi da je smrt južnokorejskog zvaničnika "neprihvatljiva" i da "nije trebalo da se dogodi".

Zvaničnik je nestao u ponedeljak sa svog patrolnog čamca, oko 10 kilometara južno od de fakto granice između dve Koreje.

Seul veruje da je čovek bio u dugovima i da je verovatno pokušao da prebegne u Severnu Koreju čije su ga snage, prema navodima južnokorejske vojske, presrele na moru nakon što je napustio čamac, ispitivale, ubile, a zatim zapalile njegovo telo.

Severna Koreja iznela je drugačiju verziju događaja. Navela je da su njene pogranične trupe, u skladu sa smernicama za subijanje širenja koronavirusa, iz daljine ispalile 10 hitaca u čoveka. Kada su prišle dušeku na kojem je plutao, pronašle su samo krv. Zatim su zapalile dušek, navodi se u saopštenju.​

Neuobičajeno izvinjenje

Izvinjenje Severne Koreje Seulu je uručio severnokorejski Odsek za ujedinjeni front koji se bavi međukorejskim vezama. U pismu se izražava nada da "poverenje i odnosi" između dve Koreje neće biti narušeni.

Severna Koreja se veoma retko izvinjava. Posle nekih ubistava južnokorejskih civila u prošlosti, Pjongjang je izražavao "žaljenje" ali je često krivio Seul za incidente.

Sa Kimovim izvinjenjem, rizik od eskalacije je smanjen, smatra Leif - Erik Isli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu. Naglasio je da je ubistvo moglo da dovede do kršenja vojnog sporazuma čiji cilj je da se smanje tenzije duž granice.

“Zbog incidenta, javnost u Južnoj Koreji počela je da se protivi mirovnim naporima i davanju humanitarne pomoći Pjongjangu. Kimovim diplomatskim potezom kratkoročno se izbegava potencijalni sukob i čuva opcija dugoročne koristi od Seula", ocenjuje profesor Isli.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in se u video obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ove nedelje založio za zvanično proglašenje kraja rata između dve Koreje i saradnju u borbi protiv koronavirusa.

Mun, koji pokušava da poboljša veze sa Pjongjangom pre nego što 2022. godine napusti položaj predsednika, pokušava da ubedi Severnu Koreju da se vrati dijalogu i saradnji koja je obeležila početak njegovogo petogodišnjeg mandata.

Pisma Mun-Kim

Južna Koreja je u petak objavila da su Kim i Mun nedavno razmenili pisma.

U pismu od 12. septembra, Kim je izrazio saosećanje sa Južnokorejcima koji se suočavaju sa posledicama pandemije koronavirusa, ali i nedavnih tajfuna.

“Iskreno, svima želim dobro", poručio je Kim u pismu koje je objavila predsednička rezidencija. Mun je, prema Seulu, poslao Kimu poruku 8. septembra.

Severnokorejski lider Kim Džong Un i južnokorejski predsednik Mun Džae-in tokom susreta u demilitarizovanoj zoni, 27. april 2018. godine
Severnokorejski lider Kim Džong Un i južnokorejski predsednik Mun Džae-in tokom susreta u demilitarizovanoj zoni, 27. april 2018. godine

Severna Koreja je ranije ove godine prekinula kanale komunikacije sa Seulom i uništila de fakto ambasadu dve zemlje, nakon što je osudila južnokorejske aktiviste koji su preko granice puštali balone sa propagandnim materijalom protiv Pjongjanga.

Kim je u junu neočekivano obustavio kampanju vršenja pritiska. Od tada, Severna Koreja uglavnom je usredsređena na unutrašnja pitanja, kao što su pandemija i katastrofalne poplave.

Restriktivne mere za subijanje koronavirusa

Američki komandant u Južnoj Koreji, general Robert Abrams, nedavno je rekao da je Severna Koreja izdala "naredbe o streljanju" da bi sprečila širenje koronavirusa iz Kine.

O uspostavljanju bezbednosnih zona povezanih sa koronavirusom prvobitno je izvestio Dejli NK, vebsajt sa sedištem u Seulu koji ima izvore u Severnoj Koreji.

Taj vebsajt navodi da će prema novim pravilima bez upozorenja "biti upucani svi koji krše pravila ili remete javni red blizu granice".

“Severna Koreja je zatvorena gotovo kao u ratnom stanju da bi sprečila širenje Kovida 19", kaže Jang Mu-džin, profesor na Univerzitetu severnokorejskih studija u Seulu.

Severna Koreja je mesecima tvrdila da u toj zemlji nema zaraženih od koronavirusa, da bi na kraju odustala od tih tvrdnji.

XS
SM
MD
LG