Linkovi

Izvori: Kineski lekari pomažu Kim Džong Unu


Kim Džong Un (Arhiv: 11. april 2020)
Kim Džong Un (Arhiv: 11. april 2020)

Kina je u Severnu Koreju poslala tim u kome su medicinski eksperti da pomogne severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, prema informacijama troje ljudi bliskih izvorima, prenosi Rojters. Tim sastavljen od kineskih zvaničnika i doktora stiže u momentu kada se dovodi u pitanje zdravlje severnokorejskog lidera.

Rojters nema dovoljno saznanja da potvrdi da poseta ovog tima ima veze sa Kimovim zdravljem. Novinari ove agencije nisu dobili odgovore na pitanja upućena kineskom Ministarstvu spoljnih poslova, niti Odeljenju za komunikacije Komunističke partije Kine.

"Dejli NK", vebsajt u Seulu objavio je početkom nedelje da se Kim oporavlja posle kardiovaskularne operacije 12. aprila. Južnokorejski i kineski zvaničnici dovode u pitanje navode da je Kimov život u opasnosti posle intervencije. Zvaničnici u Južnoj Koreji navode da nisu primetili nikakve nesvakidašnje aktivnosti u Severnoj Koreji.

I predsednik Amerike Donald Tramp je u četvrtak izneo sumnju u navode da se Kim bori za život.

"Mislim da ti izveštaji nisu tačni", naveo je Tramp

Južnokorejski izvori potvrdili su Rojtersu da je, prema njihovim obaveštajnim saznanjima, Kim živ i da će se uskoro pojaviti u javnosti. Taj izvor pak nije imao više informacija o Kimovom zdravstenom stanju, niti o kineskoj pomoći.

Severna Koreja je jedna od najizolovanijih zemalja na svetu, a zdravlje lidera tretira se kao pitanje državne bezbednosti. Rojters nije mogao da potvrdi detalje o tome gde se Kim nalazi i kakvog je zdravlja. Poslednji put je viđen u javnosti 11. aprila kada je predsedavao sastankom.

Kim, za koga se veruje da ima 36 godina, i ranije je imao situacije u kojima se nije pojavljivao na državnoj televiziji neko vreme. Više od mesec dana, bio je odsutan 2014. godine, nakon čega ga je državna televizija prikazala kako hoda sa štapom. Spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju podgrevaju činjenice da mnogo puši, da se mnogo ugojio od kada je došao na vlast, ali i to da je bilo kardiovaskularnih problema u porodičnoj istoriji.

XS
SM
MD
LG