Linkovi

Mnogo glasina, malo činjenica o zdravlju Kim Džong Una


Severnokorejski lider u poseti Vazduhoplovnoj diviziji. Fotografiju je objavila Severnokorejska centralna novinska agencija u Pjongjangu, 12. aprila 2020.
Severnokorejski lider u poseti Vazduhoplovnoj diviziji. Fotografiju je objavila Severnokorejska centralna novinska agencija u Pjongjangu, 12. aprila 2020.

Gde je severnokorejski lider Kim Džong Un i zašto više od dve nedelje nije viđen u javnosti? To je pitanje koje ovih dana, po svemu sudeći, svi postavljaju. Problem je u tome što svi imaju različite odgovore.

U zavisnosti od glasine koja vam se najviše dopada, Kima nema u javnosti zato što je uganuo članak na nozi, otkazali su mu bubrezi, imao je neuspešnu operaciju srca, u karantinu je da bi izbegao koronavirus ili je, pak, povređen za vreme neuspešne raketne probe.

A gde je Kim sada? Prema glasinama, ili je u komi i kliničkoj smrti, ili je preminuo, ili se šeta po istočnom primorskom gradu Vonsan, gde ima privatno odmaralište na obali.

U proteklih sedam dana, i tabloidi i ugledni mediji širom sveta objavljivali su komično raznovrsni kolaž glasina o Kimu - od kojih nijedna nije potvrđena.

Iako su glasine brojne i rastu iz dana u dan, doslovno se ništa ne zna o Kimovom stanju ili boravištu. Poslednji put je viđen na sastanku vladajuće partije u Pjongjangu, 11. aprila.

Eksplozija glasina

Glasine su počele nakon što je Kim, gojazni, 36-godišnji pušač sa istorijom srčanih problema, preskočio javnu proslavu rođendana svog pokojnog dede Kim Il Sunga, osnivača Severne Koreje. Taj datum, 15. april, je veliki državni praznik,

Pozivajući se na anonimni izvor, Dejli NK, vebsajt iz Seula, prošlog ponedeljka je objavio da je Kim 12. aprila imao operaciju srca i da se oporavlja u vili na periferiji Pjongjanga.

Glasine su "eksplodirale" nakon što je CNN istog dana citirao neimenovane američke zvaničnike koji su naveli da "prate obaveštajne podatke" koji nagoveštavaju da je Kim "u ozbiljnoj opasnosti" posle operacije.

Ova fotografija Kim Džong Una snimljena je u periodu od 28. do 31. decembra 2019 a objavila ju je zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA) 1. januara 2020.
Ova fotografija Kim Džong Una snimljena je u periodu od 28. do 31. decembra 2019 a objavila ju je zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA) 1. januara 2020.

Do subote, TMZ, vebsajt koji se bavi tračevima o poznatim ličnostima, uglavnom iz sveta zabave, objavio je da je Kim umro, što je pokrenulo brojne šale na internetu o punačkom mladom lideru.

Tišina u Severnoj Koreji

​Severna Koreja nije odgovorila na glasine. Državni mediji su, umesto toga, davali nagoveštaje, ali ne i dokaze, da Kim i dalje obavlja zvanične poslove.

Iako postoje objašnjenja za Kimovo odsustvo iz javnosti koja nisu ekstremna, to nije zaustavilo širenje glasina. Za neke posmatrače, sama količina tih glasina, uz izostanak odgovora Severne Koreje, je dovoljna da zaključe da je Kim bolestan ili mrtav.

“Ne znam ništa direktno, ali bio bih šokiran da nije mrtav ili u nekom besvesnom stanju", izjavio je republikanski senator Lindzi Grejem za Foks Njuz u nedelju. "Jer u zatvorenom društvu ne puštate ovakve glasine da dugo kruže a da ne odgovorite."

Međutim, analitičarka za Severnu Koreju koja živi u Seulu, Rejčel Minjang Li, kaže da se Severna Koreja nije tako ponašala u prošlosti.

“Severna Koreja ne reaguje na glasine o zdravlju svog lidera", kaže Li koja je bivša obaveštajna anlitičarka američke vlade za Severnu Koreju.

"Kim Džong Un je živ i zdrav", izjavio je za Foks Njuz u nedelju savetnik južnokorejskog predsednika Mun Džae-Ina.
"Kim Džong Un je živ i zdrav", izjavio je za Foks Njuz u nedelju savetnik južnokorejskog predsednika Mun Džae-Ina.

Na primer, glasine o Kimovom zdrdavlju su takođe kružile 2014, kada nije viđen u javnosti 41 dan.

“Severna Koreja nije objavila nikakvu zvaničnu reakciju tada, niti 2008, kada Kimov otac, Kim Džong Il, nije viđen u javnosti 51 dan", podseća Mingjang Li.

Kim Džong Un na kraju se pojavio 2014. hodajući sa štapom. Državni mediji su zagonetno saopštili da je imao "neku nelagodnost" ali nisu dodali nikakve druge pojedinosti.

Ovog puta, severnokorejski državni mediji takođe nisu direktno pomenuli Kimovo zdravstveno stanje. Umesto toga, objavili su da je Kim uputio seriju ličnih poruka svetskim liderima i grupama građana Severne Koreje.

Južna Koreja je opovrgla izveštaje o Kimovom zdravlju. U ponedeljak, južnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Jeon-čul izjavio je da Seul ima dovoljno obaveštajnih podataka da sa sigurnošću može da kaže da "nema neuobičajenih pomeranja" na Severu.

Stav naše vlade je čvrst", izjavio je Mun Čung-in, specijalni savetnik Južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina za Foks Njuz u nedelju. "Kim Džong Un je živ i zdrav. Od 13. aprila boravi u mestu Vonsan. Do sada nismo otkrili nikakvo sumnjivo kretanje ili promene."

Pored toga, satelitski snimci od prošle nedelje pokazali su da se voz "koji verovatno pripada Kimu" nalazi u Vonsanu, u blizini Kimovog odmarališta, navodi grupa "38 Sever", sa sedištem u SAD, koja prati događaje u Severnoj Koreji.

Rojters je prošle nedelje objavio da je Kina nedavno uputila delegaciju, u kojoj su i lekari, u Severnu Koreju. Međutim, u ponedeljak je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao da Peking ne može da saopšti nikakve informacije koje se odnose na Kima.

Građanke Severne Koreje polažu cveće ispred statua pokojnih severnokorejskih lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, povodom 108. rođendana Kim Il Sunga. Taj praznik se u Pjongjangu zove "Dan sunca".
Građanke Severne Koreje polažu cveće ispred statua pokojnih severnokorejskih lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, povodom 108. rođendana Kim Il Sunga. Taj praznik se u Pjongjangu zove "Dan sunca".

Još jedan indirektni dokaz: u glavnom gradu Severne Koreje, tokom nekoliko dana prošle nedelje došlo je do panične kupovine sredstava za čišćenje i hrane iz uvoza. Prema izvoru iz Pjongjanga, koji je govorio za Glas Amerike, taj talas kupovine je počeo prošlog ponedeljka. Međutim, panika u kupovini možda nije izazvana glasinama o Kimu - dodaje taj izvor - koji navodi da se u društvu pominje dugo zatvaranje zbog koronavirusa.

Severna Koreja tvrdi da nema nijedan slučaj koronavirusa iako eksperti skoro jednoglasno veruju da to nije moguće.

Ne zna se tačno ni da li su glasine o Kimu doprle do Severne Koreje, jednog od najzatvorenijih društava na svetu, koje ima ekstremni sistem cenzure.

Eksperti pozivaju na oprez

Bez potvrde iz Pjongjanga, mnogi dugogodišnji posmatrači Severne Koreje upozoravaju da ne treba izvlačiti nikakve zaključke.

“Tokom godina, bilo je lažnih izveštaja o bolesti ili smrt Kim Džong-una, njegovog oca Kim Džong-Ila i njegovog dede Kim Il-sunga", kaže Brus Klingner, specijalista za Severnu Koreju u Fondaciji Heritidž. "Kim Džong-una možda jedna čokoladna napolitanka deli od infarkta - ali nema indikacija da mu je sada zdravlje ugroženo."

Andrej Abrahamijan, koji se bavi Severnom Korejom kao visoki saradnik Pacifičkog foruma na Havajima, kaže da je kod vesti o Severnoj Koreji "potražnja velika a informacije sa terena uvek - male."

“Da li se nešto, zdravstveno, dogodilo Kim Džong Unu? Verovatno. Da li znamo šta je to? Ne baš", kaže. "Razumne spekulacije su se pretvorile u jednu oluju lažnih vesti, preterivanja bez jakih izvora i ponavljanja tuđih nagađanja."


XS
SM
MD
LG