Linkovi

Južna Koreja demantovala navode o zdravlju Kim Džong Una


Lider Severne Koreje Kim Džong Un, Foto: Central News Agency (KCNA) April 11, 2020. KCNA/via REUTERS

Vlada Južne Koreje osporava izveštaje da je lider Severne Koreje Kim Džong Un ozbiljno bolestan posle operacije na srcu.

Potparol predsednika Južne Koreje izjavio je da Seul nije registrovao nikakve neuobičajne aktivnosti u Severenoj Koreji i da "nema ništa da potvrdi" u vezi sa izveštajima o Kim Džong Unu koji se nije pojavio na ključnim javnim proslavama prošle nedelje.

Ranije je američka kuća CNN izvestila da SAD prate informacije tajnih službi prema kojima je lider Severne Koreje Kim Džong Un u smrtnoj opasnosti nakon operacije kojoj je podvrgnut, prema rečima neimenovanog američkog zvaničnika..

Prema izveštaju CNN-a, Kim Džong Un je propustio rođendan svog dede 15. aprila, što je podstaklo glasine o njegovom zdravstvenom stanju, a poslednji put viđen je četiri dana pre toga na sastanku vlade.

Još jedan američki zvaničnik potvrdio je CNN-u da postoji zabrinutost oko zdravstvenog stanja Kim Džong Una, ali da je teško proceniti ozbiljnost situacije.

Južnokorejske onlajn novine Daily NK, fokusirane na događanja u Severnoj Koreji, objavile su da je Kim Džong Un podvrgnut 12. aprila jednoj vrsti kardiovaskularnog zahvata zbog posledica pušenja, gojaznosti i previše rada.

Iako CNN ne može da potvrdi ove informacije, nezvanični izvor navodi da se severnokorejski lider posle tog zahvata oporavlja u vili u Hijangsanu pod lekarskim nadzorom.

Savet za nacionalnu bezbednost i kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe odbili su da daju komentar na pitanje CNN-a o stanju lidera Severne Koreje.

CNN se takođe obratio CIA i Stejt Departmentu radi komentara i zatražio komentar od Južnokorejaca.

Severna Koreja strogo kontroliše informacije, pogotovo one koje su u vezi sa Kim Džong Unom, koga tretiraju skoro kao božanstvo, navodi CNN, a prema oceni analitičara, teško je proceniti da li su ove informacije o njegovom zdravlju istinite.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG