Linkovi

U poplavama u Severnoj Koreji 22 mrtvih, četvoro nestalih


ARHIVA - Žene sa kišobranima šetaju po kiši u Pjongjangu, 5. avgusta 2020. (Foto: AP)
ARHIVA - Žene sa kišobranima šetaju po kiši u Pjongjangu, 5. avgusta 2020. (Foto: AP)

Velike poplave u Severnoj Koreji usmrtile su najmanje 22 ljudi, dok se četvoro vodi kao nestalo, javila je Međunarodna federacija društava crvenog krsta i crvenog polumeseca (IFRC).

U saopštenju se navode brojevi koje su objavili zvaničnici Severne Koreje, a IFRC saopštava i da su poplave takođe nanele veliku štetu usevima kukuruza, intenzivirajući ekonomsku zabrinutost u zemlji koja se već suočava sa hroničnim nedostatkom hrane.

Državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) javila je u petak da je gotovo 40.000 hektara pod usevima oštećeno i da je 17.000 kuća uništeno ili poplavljeno.

"Mnogi putevi, mostovi i delovi železničke pruge su uništeni, brana na hidrocentrali je popustila i ima još druge ozbiljne štete u različitim sektorima nacionalne ekonomije", kaže se u izveštaju KCNA.

Korejsko poluostrvo ove godine iskušava sezonu monsuna dužu nego što je to uobičajeno. Delovi Južne Koreje nedavno su pretrpeli 49 dana konstantne kiše, što je izazvalo poplave i odrone zemljišta u kojima je poginulo na desetine ljudi.

Severna Koreja je posebno ranjiva na poplave i pati od manjka adekvatne infrastrukture, a rasprostranjena je i seča šuma, koje delom seku ljudi kako bi sebi obezbedili gorivo ili proširili zemlju za obrađivanje.

Poplave su se dogodile u trenutku kada Severna Koreja nastoji da spreči širenje koronavirusa. Prošlog meseca, Severna Koreja zatvorila je oblast oko jugozapadnog grada Kaesonga nakon upozorenja da je dezerter iz Južne Koreje možda doneo virus preko granice.

U petak, KCNA je izvestila da je blokada Keasonga okončana "na osnovu naučne potvrde i garancije profesionalnih antiepidemioloških organizacija".

Serverna Koreja nema prijavljene slučajeve koronavirusa, ali i pored toga sprovodi rigotozne mere kako bi sprečila širenje bolesti.

Na sastanku politbiroa u četvrtak, severnokorejski lider Kim Džong Un nagovestio je da njegova zemlja možda više neće primati međunarodnu pomoć zbog štete nastale u poplavama, zbog zabrinutosti u vezi sa koronavirusom.

"Situacija, u kojoj se širenje malignog virusa širom sveta pogoršalo, zahteva od nas da ne dozvolimo bilo kakvu spoljnu pomoć za štetu od poplava, već da oštirije zatvorimo granicu i izvršim stroge antiepidemijske mere", ciritane su Kimove reči.

XS
SM
MD
LG