Linkovi

Severna Koreja ispalila tri projektila u drugom lansiranju u 2020.


Čovek sa maskom, kojom se štiti od koronavirusa,, posmatra snimak lansiranja neidentifikovane severnokorejske rakete, u Seninu, Južna Koreja, 9. marta 2020.(Foto: Reuters)

Severna Koreja ispalila je tri kratkometne rakete u ponedeljak, što je druga proba oružja koju Pjongan spovodi u nedelju dana, iako se bori protiv potencijalno razarajuće epidemije koronavirusa.

Sever je upotrebio više lansera raketa kako bi ispalio "kratkometne projektile" iz grada na istoku zemlje Sondoka u pokrajini Južni Hamgjong, saopštio je Generalštab Vojske Južne Koreje. Projektili su leteli 200 kilometara sa maksimalnom visinom o 50 kilometara, dodaje se.

U sapštenju, Predsednički kabinet poručio je da lansiranje ne pomaže mirovnim naporima na Korejskom polupstrvu. Seul saopštava da nastavlja da nadzire buduća eventualna dodatna lansiranja.

Japanski zvaničnici saopštili su da je verovatno reč o balističkim raketama koje nisu pale u japansku eksluzivnu ekonomsku zonu.

Pomešane poruke

Severna Koreja je slala kontradiktorne poruke spoljnom svetu tokom protekle nedelje.

Prošlog ponedeljka, Severna Koreja izvela je probno lansiranje kratkometnih balističkih raketa, što je prvo lansiranje od novembra. utorak, sestra severnokorejskog lidera Kim Džon Una, Kim Jo Jong, nazvala je južnokorejski predsednički kabinet "idiotskim".

Ali u četvrtak, Jim Džong Un poslao je toplo pismo izražavajući ono za šta Seul kaže da je "nepokolebljivo prijateljstvo i poverenje" prema južnokorejskom predsednik Mun Đae Inu.

Ti potezi, nestalni čak i za severnokorejske standarde, stvorili su nesigurnost po pitanju namera Severne Koreje u 2020. godini.

XS
SM
MD
LG