Linkovi

S. Koreja se možda priprema za lansiranje podmorničke rakete, tvrde eksperti


Severnokorejski lider Kim Džong Un prisustvuje sastanku proširenog sastava Političkog biroa 7. Centralnog komiteta Radničke partije Koreje u Pjongjangu, Severna Koreja, 25 avgusta 2020, na fotografiji koju je objavila severnokorejska državna Korejska novinska agencija (KCNA).
Severnokorejski lider Kim Džong Un prisustvuje sastanku proširenog sastava Političkog biroa 7. Centralnog komiteta Radničke partije Koreje u Pjongjangu, Severna Koreja, 25 avgusta 2020, na fotografiji koju je objavila severnokorejska državna Korejska novinska agencija (KCNA).

Na satelitskim fotografijama severnokorejskog brodogradilišta primećena je aktivnost koja sugeriše na pripreme za testiranje balističke rakete srednjeg dometa koja se lansira sa podmornice, saopštila je u petak američka tink-tenk organizacija.

Centar za strategijske i međunarodne studije saopštio je da se na fotografijama koje je objavio na svom sajtu vidi brodogradilište Sinpo u Severnoj Koreji i nekoliko plovila unutar obezbeđenog bazena za brodove, od kojih jedno podseća na plovila koja su ranije korišćena za vuču podvodne opitne barže u moru.

Kaže se da aktivnost sugeriše, ali ne zasigurno, da se vrše pripreme za predstojeći test Pukguksong 3 balističke podmorničke rakete, sa podvodne opitne barže.

Severna Korea saopštila je prošlog oktobra da je uspešno izvršila probno lanisranje Pukguksonga 3, nove podmorničke balističke rakete (SLBM), iz mora, kao deo napora da se suzbiju spoljne pretnje i unapredi samoodbrana.

Analitičari su to lansiranje videli kao najprovokativniji gest Severne Koreje od početka dijaloga sa Sjedinjenim Državama o njenom nuklearnom i raketnom programu 2018.

Severna Koreja je suspendovala probna lansiranja dalekometnih raketa od 2017. godine, ali napori koje je predvodio predsednik SAD Donald Tramp za ubeđivanje da odustane od nuklearnog i raketnog progama postigli su malo.

Stejt dipartment niti Pentagon nisu odmah komentarisali izveštak CSIS-a.

Na konferenciji za novinare ranije u petak, Tramp je hvalio svoj odnos sa Severnom Korejom rekavši da su, kada je izabran, ljudi predviđali da će rat sa tom zemljom započeti za nekoliko nedelja.

"U međuvremenu, mi smo se slagali sa njima. Nismo otišli u rat", rekao je on.

Tramp je odustvo nukleanih i testova interkontinentalnih balističkih raketa Severne Koreje od 2017. smatrao uspehom svoje diplomatije, nastojeći da umanji značaj brojnih probnih lansiranja raketa kratkog dometa u tom periodu.

"Severna Koreja je već testirala PKS-3 SLBM prošlog oktobra. I tada nije prešla Trampovu crvenu liniju i malo je verovatno da je to uradila sada. Trampa to neće zanimati", napisao je na Tviteru Vipin Narang, stručnjak za neširenje oružja iz Tehnološkog instituta u Masačusesu.

Južnokorejska vojska saopštila je da je Pukguksong-3, testiran prošle godine, preleteo 450 kilometara, da je dostigao visinu od 910 kilometara i da bi imao domet od oko 1.300 kilometara u standardnoj putanji.

Vesti o aktivnostima u Sinpu stižu usred znakova da se Severna Koreja možda priprema za veliku vojnu paradu u oktobru, za koju neki analitičari veruju da bi mogla da posluži za pokazivanje novih projektila kao što je to ta zemlja radila na takvim događajima u prošlosti.

XS
SM
MD
LG