Linkovi

Južna Koreja i SAD odložile vojne vežbe zbog koronavirusa


Čovek stoji ispred transparent sa porukom koja se protivi vežbama Južne Koreje i SAD, ispred ambasade SAD u Seulu, Južna Koreja, 16. avgusta 2020.

Južna Koreja i Sjedinjene Države započeće svoje godišnje zajedničke vojne vežbe u utorak, nakon onoga što lokalni mediji nazivaju dodnevnim odlaganjem pošto je oficir južnokorejske vojske testiran pozitivno na prisustvo koronavirusa.

Vežbe će početi u utorak, "uzimajući u obzir situaciju sa Kovidom 19", saopštio je Združeni generalštab Južne Koreje u nedelju.

Vežba, koja je prema planu trebalo da počne u nedelju, odložena je nakon što je oficir vosjke, koji je treblao da učestvuje u vežbi, testiran pozitivno na koronavirus u petak, javila je agencija Jonhap.

Kombinovane vežbe budno prati Severna Koreja, koja ih naziva "probom za rat".

Poslednjih godina one su se održavale u smanjenom obimu, kako bi se podržali američki pregovori sa Pjongjangom, koji za cilj imaju razmontiravanje nuklearlnog programa Severne Koreje.

Ovogodišnja vežba biće takođe umanjenog obima i ne obuhvata mobilizaciju snaga stacioniranih u SAD zbog restrikcija uvedenih na putovanja osoblja SAD u Južnu Koreju, zbog Kovida 19.

Ovogodišnji program, koji traje do 28. avgusta, biće fokusiran na "kombinovanu odbranu", dok će vežbe za tranziciju kontrole operacija u slučaju rata na Korejskom poluopstrvu biti "delimično održane", saopštio je Združeni generalštab.

Ovo bi moglo da odloži planove predsednika Južne Koreje, Mun Đae Ina, da preuzme kontrolu nad pomorskim operacijama od Sjedinjenih Država pre kraja njegovog mandata 2022. godine, kažu eksperi.

Južna Koreja i Sjedinjene Države otkazali su svoje prolećne vežbe zbog pandemije koronavirusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG