Linkovi

Severna i Južna Koreja razmenile vatru nakon Kimovog "povratka" u javnost


Snimak severnokorejskog lidera Kim Džong Una na televizijskim ekranima na železničkoj stanici u Seulu, (Foto: AP/Ahn Young-joon)
Snimak severnokorejskog lidera Kim Džong Una na televizijskim ekranima na železničkoj stanici u Seulu, (Foto: AP/Ahn Young-joon)

Severna i Južna Koreja razmenile su vatru u demilitarizovanoj zoni, dok je jedan južnokorejski zvaničnik rekao da severnokorejski lider Kim Džong Un nije bio podvrgnut hirurškom zahvatu tokom gotovo tronedeljnog odsustva iz javnosti, prenosi agencija Rojters.

Zvaničnik južnokorejske vlade rekao je da su izveštaji da je Kim imao operaciju i da je to vidiljivo po načinu na koji se kreće, netačni.

"Naša procena je da Kim nije imao operaciju", rekao je novinarima neimenovani zvaničnik, ali nije govorio o tome kako se došlo do tog zaključka. Na pitanje da li su izveštaji da je severnokorejski lider bio podvrnut jednostavnom medicinskom tretmanu takođe netačni, zvaničnik je odgovorio potvrdno.

Dan nakon što su severnokorejski državni mediji objavili snimak Kima tokom posete jednoj fabrici, što je prvi izveštaj o njegovom pojavljivanju u javnosti od 11. aprila, Severna i Južna Koreja razmenile su vatru oko jednog ruralnog kontrolnog punkta.

Iz Severne Koreje je ispaljeno više metaka prema stražarskom mestu u Južnoj Koreji, saopštio je Generalštab južnokorejske vojske.

Južna Koreja odgovorila je ispaljivanjem dva hica prema Severnoj Koreji. Izveštaja o povređenima nije bilo.

Nakon višenedeljnih spekulacija o Kimovom zdravlju, uključujući i jedan izveštaj o tome kako je imao kardiovaskularnu operaciju, severmokorejski državni mediji su u subotu objavili fotografije i izveštaj o tome da je Kim prisustvovao ceremoniji povodom završetka izgradnje fabrike đubriva.

Autentičnost fotografija, koje su objavljene na internet stranici dnevnog lista Rodong Sinmun, nije mogla biti potvrđena.

XS
SM
MD
LG