Linkovi

Rusija predstavlja "ozbiljnu" i "rastuću" pretnju po SAD u svemiru


Šef Svemirskih operacija u Svemirskim snagama SAD, general Džon Rajmond, u centru, drži zastavu Svemirskih snaga SAD u Ovalnom kabinetu u Beloj kući, 15. maja 2020.

Rusija nastavlja da predstavlja "ozbiljnu" i "rastuću" pretnju za interese SAD u svemiru, izjavio je vodeći vojni oficir za svemirsku odbranu.

"Oni su stvarni, ozbiljni i brinu nas", rekao je novinarima u sredu general Džon Rajmond, šef novoosnovanih Svemirskih snaga SAD i čelnik Svemirske komande SAD.

"Naša prednost je umanjena i to je ono zbog čega je osnovanje Svemirskih snaga u Vazdušno-svemirskoj komandi toliko važno - da nam omogući brze poteze uz agilnost napora, umanjujući troškove kako bi ostali ispred te rastuće pretnje", dodao je on.

Područje svemira esencijalno je za svakodnevne aktivnosti, od navigacije do bankarstva. Svemirski uređaji takođe su ključni za vojne misije, od lansiranja raketa do prikupljanja obaveštajnih podataka.

Rajmond nije elaborirao kada je upitan u kojim tačno oblastima prednost SAD opada, ali je pomenuo "značajne korake" tokom poslednjih meseci kako bi SAD ostale svetski lider u svemiru.

Kao glavni ralog za vođstvo Sjedinjenih Država u svemiru, Rejmond je naveo "najbolje partnerstvo", potvrđujući da je Peru ovog meseca postao poslednja zemlja koja se pridružila mreži predvođenoj SAD koja deli infomracije o svemirskim objektima.

Sporazum o razmeni podataka o situaciji u svemiru daće Peruu pristup podataka koje prate sateliti i povezaće svemirsku agenciju Perua sa vojnim timom koji prati objekte u svemiru za Sjedinjene Države.

Rajmond je upozorio, međutim, da Sjedinjene Države nadziru napredovanje i Rusije, i Kine u svemirskim potencijalima i da bi "svaki napredak koji oni naprave mogao da umanji našu prednost".

Rusija i Kina nedavno su stavile veći naglasak na svoje svemirske kapacitete, uključujući i tehnologiju i oružja koja bi mogla da ometu ili unište satelite.

"Naši potivnici su tokom poslednjih godina naoružali svemir. Oni su ga napravili prostorom u kom se ratuje", rekao je u petak sekretar za odbranu Mark Esper.

Tokom poslednjih nedelja, Rusija je ispalila antisatelitsku raketu, što je tehnologija koja bi mogla da bude pretnja po američke objekte u orbiti. Takođe je izvela probne manevre dva satelila, koji su pratili američki špijunski satelit, što je potez za koji su Svemirske snage SAD rekle da "pokazuje karakteristike svemirskog oružja".

Rajmond je oštro kritikovao rusko "licemerno" ponašanje prema svemiru, rekavši da Moskva u isto vreme zagovara kontrolu naoružavnja u svemiru i razvija svemisko oružje.

Iran i Severna Koreja manje su razvile svoje sposobnosti od Rusije i Kine, ali i dalje predstavljaju pretnju, tvrde zvaničnici odbrane.

Prošlog meseca, Iran je izveo svoje prvo uspešno lansiranje vojnog satelita u svemir. Rajmond je u sredu ponovio novinarima da satelit "nije ništa više do rotirajuće veb-kamere" za koju je malo verovatno da će obezbeđivati obaveštajne podatke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG