Linkovi

Zbog optužnice protiv Tačija Alijansa za budućnost Kosova traži prekid dijaloga sa Srbijom


Hašim Tači arhivska fotografija (Foto: AP/Phil Nijhuis)
Hašim Tači arhivska fotografija (Foto: AP/Phil Nijhuis)

Vjosa Osmani, aktuelna predsednica Skupštine Kosova zvanično je preuzela funkciju vršiteljke dužnosti predsednika Kosova, nakon ostavke Hašima Tačija protiv koga je potvrđena optužnica za ratne zločine Specijalizovanih veća.

Istovremeno, Alijansa za budućnost Kosova, koja je deo vladajuće koalicije, zatražila je prekid svih aktivnosti koje se povezuju sa procesom dijaloga sa Srbijom kojim posreduje Evropska unija.

Analitičar Fatmir Šeholi za Glas Amerike kaže da nije nikakvo iznenađenje što su potvrđene optužnice Specijalizovanih veća protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Šeholi kaže da se tako nešto i očekivalo posle izveštaja Dika Martija i osnivanja Specijalizovanih veća.

Međutim dokazalo se da što se tiče trgovine organima Dik Marti je izmislio sve to, a sve ostalo videćemo u haškom tribunalu kako će se situacija dalje razvijati. Za očekivati je bilo, naravno, da će biti podignute optužnice“, kazao je Šeholi

Potvrđivanjem optužnica protiv Tačija i Veseljija nije iznenađen ni predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić.

To se znalo još od momenta kada je u junu ove godine bila objavljena informacija iz specijalnog suda, a posebno onaj poslednji pasus gde se tvrdilo da su njih dvojica pokušavali opstrukciju rad specijalnog suda i samim tim je bilo naglašeno da će do te optužnice doći. Postoje i neka verovanja da je optužnica navodno bila dostavljena još pre pet-šest dana i da su njih dvojica ovaj period iskoristili za neku pripremu. U svakom slučaju ovo nije iznenađenje, to su i oni znali mnogo ranije, ali znali smo i svi mi koji se bavimo politikom“, kazao je Rašić za Glas Amerike.

Rašić smatra da odlaskom Tačija i Veseljija u Hag može doći do određenih promena na političkoj sceni Kosova.

Kad u ovom slučaju jedan predsednik i predsednik jedne od najvećih političkih partija podnesu ostavke onda imamo različite scenarije, mogu da nabrojim bar tri koja su moguća. Od novih izbora, do pravljenja neke novo konsolidacije unutar parlamenta, pa do toga da možda treća opcija bude da Ramuš Haradinaj bude predsednik Kosova, ali mislim da je to najmanje izvesno“, navodi Rašić.

S druge strane Fatmir Šeholi smatra da politička stabilnost Kosova nije dovedena u pitanje odlaskom Hašima Tačija i Kadrija Veseljija u Hag.

Smatram da su i Kadri Veselji i Hašim Tači i svi ostali koji su otišli u Hag i koji će ići ovih dana da su odradili sve svoje kako Kosovo politički ne bi imalo neke trzavice ili takve neke druge pojave ili fenomene u smislu realizacije onoga što misle neke neprijateljske države Kosova“, kaže Šeholi.

Vlada Kosova saopštila je da “duboko veruje u pravednu borbu Oslobodilačke vojske Kosova za slobodu”, dodajući da “niko ne može da sudi borbi za slobodu”.

Alijansa za budućnost Kosova, partija na čijem je čelu Ramuš Haradinaj je nakon Tačijeve ostavke zatražila vanrednu sednicu vlade Kosova nakon novonastale situacije i "prekid svih aktivnosti koje se povezuju sa procesom dijaloga sa Srbijom, do neke nove situacije".

Ova stranka postavila je pitanje međunarodnim saveznicima - "da li smo na pravom putu za članstvo u NATO ili će ovi događaji Kosovo vratiti nazad"?

Potvrđeni predlog optužnice protiv Tačija objavljen je tri dana pred planirani susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i specijalnim izaslanikom Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, 27. juna u Vašingtonu.

Susret zvaničnika sve strane tada je odložen i održan početkom septembra kada su u Beloj kući, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, Kosovo i Srbija potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

XS
SM
MD
LG