Linkovi

Šef UNMIK-a pozvao Kosovo i Srbiju na konstruktivan dijalog


Arhivska fotografija sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (foto: REUTERS/Lucas)
Arhivska fotografija sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (foto: REUTERS/Lucas)

Šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin pozdravio je nastavak dijaloga Srbije i Kosova u Briselu i pozvao obe strane da u konstruktivnim razgovorima reše sva otvorena pitanja.

Tanin je na video sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), na kojoj se raspravlja o novom šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, izjavio da su sastanci predstavnika Kosova i Srbije u Briselu i Vašingtonu pokazali potencijal za napredak "u daljem rešavanju teških pitanja.

"Najvažniji uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi pregovori uspeli jesu političko jedinstvo, snažna posvećenost i dobra volja među liderima, i u Prištini i u Beogradu, kao i postojana međunarodna podrška postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa", kazao je Tanin.

On je naveo da je objavljivanje optužnica Specijalizovanih veća Kosova protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokrtaske partije Kosova Kadrija Veseljija na Kosovu praćeno optužbama da je rad tog suda "politički motivisan".

"Pojedine reakcije javnosti na Kosovu bile su zabrinjavajuće, uključujući pokušaje da se dovede u pitanje legitimitet Specijalizovanih veća i tvrdnje da je njegov rad politički motivisan. Nažalost, pojedini politički lideri nisu uvek pomagali da ova lažna kazivanja budu ispravljena", rekao je šef Unmika.

Tanin je rekao da je Specijalizovano veće integralni deo kosovskog pravosuđa i bitan faktor za budućnost Kosova.

Ne propustite - Tači: Izaći ću čist kao suza

Šef UNMIK-a je rekao i da se Kosovo u prethodnih sedam meseci suočilo sa brojnim izazovima, počevši od krize izazvane pandemijom korona virusa. On je dodao da Kosovo "nije ostavljeno samo" u borbi protiv pandemije.

Dačić: Priština krši sporazume

Ministar spoljnih poslova u tehničkoj Vladi Srbije Ivica Dačić izjavio je na sednici Saveta bezbednosti da je Priština nakon potpisivanja Briselskog sporazuma odbila da sprovede dogovor i formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Dačić je optužio Kosovo da je "počelo da krši i sporazum iz Vašingtona u delu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem", navodeći da je "Priština je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način obesmišljava dogovore".

Ne propustite: "SAD imaju čvršću pesnicu za disciplinovanje Prištine"

"Da li uopšte možemo nazvati dijalogom i sporazumom nešto o čemu razgovaramo, dogovorimo se, potpišemo, a onda jedna strana kaže - mi nećemo sprovesti dogovoreno", rekao je Dačić.

On je naveo da je uprkos apelu na lokalne vlasti da brzo reaguju kako bi pronašli počinioce napada na Srbe na Kosovu pravda za njih "spora i nedostižna" i da se broj incidenata "ne smanjuje".

Dačić je ponovio da je prisustvo UNMIK na Kosovu neophodno, i da je podjednako važno i prisustvo misije Evropske unije.

Haradinaj: Beograd opstruiše Kosovo

Odgovarajući na Dačićeve optužbe, ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj Stubla rekla je da ni Srbija ne sprovodi sporazume, kao i da "nastavlja da vrši propagandu destabilizacije Kosova".

Ona je navela da Beograd da opstruiše članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i prijem u Interpol.

"Srbija nastavlja da ima uticaja nad kriminalnim grupama koje deluju na severu Kosova, odbija saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih oblika zločina", rekla je Haradinaj.

Ne propustite: Problem nestalih važan deo pomirenja Beograda i Prištine, Zapad da izvrši pritisak

Ona je dodala i da Srbija ne priznaje krivicu za prošle sukobe.

"Srbija negira prošlost, kao što je slučaj sa masakrom u Račku, za koji je Aleksandar Vučić (predsednik Srbije) pre nekoliko meseci rekao da se nije dogodio i da se radi o fabrikovanju", rekla je ona i zatražila da se tela nestalih tokom sukoba vrate na Kosovo.

"Aktivno pomirenje je jedini put napred", rekla je Haradinaj i dodala da Kosovo "veruje u vladavinu prava, ali i u pravedan rat koji su vodili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova".

Upozorenje Rusije

Uoči obraćanja Melize Haradinaj Stubla, ruski ambasador pri UN Vasilij Nebezja je rekao da će biti isključena sa narednog sastanka jer su iza nje tokom video uključenja bili državni simboli Kosova.

"Uslovi pod kojima predstavnioci Kosova mogu da učestvuju na sednicama Saveta bezbednosti su jasno postavljeni", rekao je ambasador Rusije, koja predsedava Savetom Bezbednosti.

Ne propustite: "Mislim da će Rusija podržati svako rešenje u interesu Srbije"

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja je, odgovarajući na pozive da se smanji ili ukine Misija UN na Kosovu, rekao da "Moskva smatra da je UNMIK ključna međunarodna misija na Kosovu".

Nemački ambasador kritikovao Dačića

Nemački ambasador pri UN Kristof Hojsgen kritikovao je obraćanje ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, navodeći da mu se čini da je njegov govor kopiranje ranijih.

"Iznenađen sam ovom politikom pokušaja povlačenja priznanja (Kosova). Naši srpski prijatelji pucaju sami sebi u nogu, jer ako žele da se pridruže EU, treba da rade na priznanju i priznaju i sami (Kosovo)", rekao je nemački ambasador.

Ne propustite - Merkel: "Istinski ujedinjena" Evropa samo sa Zapadnim Balkanom

On je dodao da predstavnici Srbije "mnogo govore o zločinima Albanaca, a da nikada ne govore o zločinima koji su počinjeni nad albanskim stanovništvom 1998. i 1999. godine".

Hojsgen je ruskom ambasadoru koji je predsedavao sednicom rekao i da predstavnica Kosova nije završila svoje obraćanje. Vasilij Nebezja je odgovorio da nije shvatio da nije završila i da je izgleda bio zamrznut ekran. Nakon što je nemački ambasador završio, predstavnica Kosova se ponovo obratila.

Ne propustite: Beograd između Berlina i Pariza

Hojsgen je u obraćanju pozdravio nastavak dijaloga u Briselu, navodeći da nerešeni odnosi između Kosova i Srbije predstavljaju prepreku za ceo regiona.

"Cilj (dijaloga) mora biti čvrst i obavezujući sporazum", rekao je Hojsgen.

Pozdravljajući nastavak dijaloga, Velika Britanija je ponovo zatražila da se preispita uloga misije UN na Kosovu, navodeći da je stanje dramatično drugačije u odnosu na 1999. godine, kada su UN došle na Kosovo.

SAD: Pratićemo sprovođenje sporazuma iz Vašingtona

Zamenica američke ambasadorke pri UN Čerit Norman Šalet izjavila je da će Sjedinjene Američke Države pažljivo pratiti sprovođenje sporazuma koji su 4. septembra u Beloj kući potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti

Navodeći da je reč o "istorijskom događaju", ona je rekla da su Vučić i Hoti odlučnost i napravili "korak ka svetlijoj budućnosti".

"Sporazum predstavlja osnovu za napredak u vremenu koje dolazi. Puna normalizacija je zajednički cilj Evropske unije i SAD. Nastavljamo snažno da podržavamo dijalog pod okriljem Evropske unije", rekla je Čerit Norman Šalet.

Donald Tramp o sporazumu koji su potpisali Srbija i Kosovo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Ona je dodala da SAD ostaju privržene vladavini prava i pravdi za sve žrtve sukoba.

Dodala je da je vreme da se smanji uloga UN na Kosovu i da SAD podržavaju izradu plana za tranziciju UNMIK-a i odgovorno smanjenje uloge misije UN.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti na kojoj se raspravljalo o Kosovu održana je 24. aprila.

XS
SM
MD
LG