Linkovi

Grenel: Lideri Srbije i Kosova 2. septembra u Beloj kući; Vučić i Hoti potvrdili učešće


ARHIVA - Ričard Grenel (Foto: AP/Michael Sohn)
ARHIVA - Ričard Grenel (Foto: AP/Michael Sohn)

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel najavio je na svom Tviter nalogu da će se lideri Srbije i Kosova sastati da pregovaraju u Beloj kući 2. septembra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je odlazak u Vašingon.

Grenel nije izneo više detalja.

Prvobitno su razgovori u Beloj kući bili zakazani za 27. jun, ali je kosovska strana otkazala dolazak. Tri dana pre zakazanog sastanka, kosovski predsednik Hašim Tači otkazao je dolazak u Vašington, jer je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se "terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

Posle toga, dolazak je otkazao i premijer Kosova Avdulah Hoti, navodeći kao razlog krizu na Kosovu, nastalu predlogom optužnice protiv Tačija. Grenel je tada naveo da "SAD razumeju Hotijevu odluku" i da planira novi termin sastanka.

Dijalog Beograda i Prištine obnovljen je u julu, posle 20 meseci zastoja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti sastali su se u Briselu 16. jula, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Vučić i Hoti su potvrdili da su razgovarali o nestalima, raseljenima i ekonomskim pitanjima.

Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija pregovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova 2. septembar u Vašingtonu, ali da tamo neće biti lako.

"Srbija nije u poziciji, ne bi bilo dobro, da odbija razgovore. U razgovorima ćemo učestvovati, a teme su ekonomske. To je važno za nas, to su dobre teme. To je potvrdio i (kosovski premijer Avdulah) Hoti", rekao je Vučić za televiziju Pink.

On je konstatovao da će to za Kosovo biti još jedna prilika da se predstave kao nezavisna država i poručio da ih Srbija neće tako tretirati, ni u Vašingtonu, ni u Briselu, iako "Amerikanci smatraju da su Srbija i Kosovo dve nezavisne države", a tako posmatra i briselska administracija.

"Zašto je Grenel upotrebio termin 'pregovori', to je pitanje za njega. Sami Amerikanci kažu da podržavaju pregovore preko Evropske unije. Suviše smo mali, a i nemamo interese da se u to mešamo", kazao je Vučić.

Naveo je da Srbija jeste u teškoj situaciji i da ne treba sumnjati da će Albanci na terenu preduzeti akcije protiv Srba.

Vučić je rekao i da je u interesu Srba i Albanaca ekonomsko otvaranje i slobodan protok, robe, kapitala i usluga i time lakša trgovina, lakši protok ljudi i železničke i avio linije.

Građane Srbije Vučić je pozvao da, zbog predstojećih teških razgovora oko Kosova u Vašingtonu 2. septembra i Briselu 7. septembra pokažu najveći stepen zajedništva, "ako već ne možemo biti ujedinjeni i jedinstveni".

Hoti: Razgovori o ekonomiji

I kosovski premijer Avdulah Hoti potvrdio je informaciju da će sastanak biti održan i rekao da će tema razgovora u Vašingtonu biti ekonomija, prenosi Kosovo onlajn.

"Sjedinjene Američke Države su uvek bile presudne u procesu izgradnje države na Kosovu. 2. septembra sastajemo se u Beloj kući kako bismo razgovarali sa srpskom stranom o velikim projektima ekonomske saradnje, koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona. Kosovo je blagoslovljeno sa prijateljima koje ima", napisao je Hoti na Fejsbuku.

XS
SM
MD
LG