Linkovi

Tači kritikuje teme dijaloga u Briselu, Hoti tvrdi da ZSO nije na dnevnom redu


Hašim Tači i Avdulah Hoti (Foto: Reuters)
Hašim Tači i Avdulah Hoti (Foto: Reuters)

Kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija saopštio je da je razgovor o zajednici Srpskih opština u četvrtak u Briselu početak stvaranja Republike Srpske unutar Kosova. S druge strane, premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je da se na sutrašnjem sastanku predstavnika Kosova i Srbije u Briselu, neće razgovarati o Zajednici srpskih opština.

“Otvaranje tema o pravima zajednica i o Zajednici srpskih opština u Briselskom dijalogu je velika i veoma rizična greška Vlade Kosova. To je udarac na državnost i ugrožavanje suverenosti naše države”, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Kosova, povodom najavljenog nastavka dijaloga u Briselu i ddoaje:

“Ove teme su tretirane i rešene su u Ahtisarijevom paketu, koji je prethodio proglašenju nezavisnosti, ali i u okviru Sporazuma u Briselu 2013. godine, kao i odlukom Ustavnog suda. Zato, niko nema mandat da razgovara u ime Kosova o zaključenim temama, u Briselu ili bilo gde drugde. Kosovo ne može ni po koju cenu nikada da dozvoli da se unutar njegove teritorije stvara politički entitet koji bi bio reprodukcija Republike Srpske na teritoriji Kosova”.

Premijer Kosova Avdulah Hoti na tribini "Platforme civilnog društva za dijalog" u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta, 16. septembra 2020. (Foto: VOA)
Premijer Kosova Avdulah Hoti na tribini "Platforme civilnog društva za dijalog" u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta, 16. septembra 2020. (Foto: VOA)

S druge strane, premijer Kosova Avdulah Hoti kaže da na narednom sastanku u Briselu neće biti reči o Zajednici srpskih opština i da ta zajednica nikada neće imati izvršna ovlašćenja.

„Sutra se u Briselu neće diskutovati o Zajednici srpskih opština. Četvrtak nije opasan dan za Kosovo. Sutra premijer u Skupštini Kosova obaveštava poslanike o dijalogu. Ne otvaramo sporazum o zajednici, dakle ne diskutujemo o Zajednici srpskih opština, poštujemo ustavnu obavezu koju ima država Kosovo o ovoj asocijaciji, shodno sporazumu iz 2013. godine o principima i bazirajući se na mišljenje Ustavnog suda o ovom sporazumu", kazao je Hoti.

Hoti je na debati "Platforme civilnog društva za dijalog" u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta, saopštio teme za naredni sastanak predstavnika Kosova i Srbije u Briselu.

„Sutra se u Briselu razgovara o pitanju finansijskih obaveza. Biće reči o svim finansijskim obavezama između Srbije i Kosova, uključujući ratne odštete i penzije“, rekao je kosovski premijer.

Premijer Kosova je pre svog obraćanja učesnicima debate bio izviždan od strane nekoliko žena koje su bacale papire u znak protesta zbog povećane stope nasilja i ubistava 17 žena od početka godine na Kosovu.

XS
SM
MD
LG