Linkovi

Tači: Sastanak u Vašingtonu najozbiljniji diplomatski poduhvat SAD


Predsednik Kosova Hašim Tači (Foto: VOA)
Predsednik Kosova Hašim Tači (Foto: VOA)

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u ponedeljak da je potpisivanjem sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Kosova i Srbije potvrđena američka posvećenost u podržavanju Kosova. On je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama što su "uvek bile uz građane Kosova".

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je sastanak srpske i kosovske delegacije u Vašingtonu najozbiljniji diplomatski poduhvat Sjedinjenih Američkih Država u poslednje dve decenije za Zapadni Balkan.

"Prošla nedelja je bila još jedna potvrda posvećenosti američkog predsednika Trampa Kosovu. Uz zalaganje specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ovi napori su formalizovani prošlog petka. Ovo je bio najozbiljniji diplomatski poduhvat u ove dve decenije za Zapadni Balkan", rekao je Tači.

Tači je istakao da su sporazumi koje su 4. septembra potpisali Kosovo i Srbija u Beloj kući, na Kosovu prikazani, kako je kazao, "lažno i štetno“.

"Tokom ovog veoma teškog procesa naišli smo na prepreke, optužbe i zavere sa mnogih strana, jer je formalizacija sporazuma bila prikazana “lažno i štetno”. Prošle nedelje smo dobili još jednu potvrdu podrške i posvećenosti predsednika Trampa. Osećamo se srećno i ponosno da smo nakon dvogodišnje saradnje sa Trampom, formalizovali ove napore za noramalizaciju odnosa”, kazao je predsednik Kosova.

Tači je istakao da će sporazumi iz Bele kuće podstaći ekonomski razvoj Kosova i njegovih građana.

"Prioritet Kosova je uvek bilo i pitanje nestalih osoba. Naš konačni cilj je mir i održiva stabilnost na celom Balkanu, kao i bolji i dostojanstveni život za sve građane Kosova. Zahvaljujem se i O’Brajenu, ali sve ovo ne bi smo postigli bez angažovanja specijalnog predstavnika Grenela", kaže Tači.

Tači se osvrnuo i na kritike Turske zbog tačke sporazuma koja se odnosi na uređivanje odnosa Kosova i Izraela, rekavši da je tokom vikenda razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i naglasio da sporazum potpisan u Beloj kući ni u kom slučaju neće uticati uticati na strateško, prijateljsko i bratsko partnerstvo Kosova i Turske.

XS
SM
MD
LG