Linkovi

Hašim Tači podneo ostavku na mesto predsednika Kosova, ide u Hag


Hašim Tači podneo ostavku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Hašim Tači podneo ostavku

Predsednik Kosova Hašim Tači podneo je ostavku na ovu funkciju, jer su kako je saopštio Specijalizovana veća u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Optužnica je potvrđena i za Kadrija Veseljija bivšeg predsednika kosovskog parlamenta, koji danas putuje u Hag.

Da je protiv njega potvrđena optužnica, Tači je saopštio na konferenciji za novinare.

"Pre nekoliko trenutaka sam informisan od nadležnih ljudi da je sudija iz Specijalizovanih veća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo su ključni momenti za mene, moju potrodicu i za vas koji ste me podržavali i koji ste mi verovali ove tri decenije u borbi za nezavisnost i izgradnji države. U uskoj saradnji sa pravdom, od ovog trenutka sam na raspolaganju pravdi", rekao je Tači.

Tači je kazao da podnosi ostavku na funkciju predsednika Kosova zbog toga što ne želi da se pred sudom pojavi u funkciji predsednika.

"Da bih zaštitio integritet Republike Kosova, države Kosova, integritet i dostojanstvo građana Republike Kosova, naroda Kosova, poštujući i partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mesto predsednika Republike Kosova", kazao je Tači.

Tači je poručio političkim snagama Kosova dane produbljuju institucionalnu krizu i očuvaju mir, jer kako je kazao Kosovo nema vremena za gubljenje. Pozvao je igrađane da pokažu smirenost i izbegnu kako je istakao, svaku vrstu javne manifestacije sa motivima podrške ili protesta.

"Optužnica protiv mene i mojih saboraca je nova cena koju treba da platimo za slobodu naše zemlje i našeg naroda. Vrlo lako kao i mnogi mogao sam da se ne nađem u ovakvoj situaciju, kao oni koji su dali život za nezavisnost i slobodu. Srećan sam što sam živ i što sam mojim očima video naš vekovni san koji je postao stvarnost. Ponosan sam što sam bio pripadnik OVK i što smo se zajedno sa našim saveznicima borili protiv režima Slobodana Miloševića i što smo stekli slobodu", naveo je Tači.

Ranije danas i bivši predsednik Skupštine Kosova i aktuelni lider Demokratske partje Kosova Kadri Veselji potvrdio je da su Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Veselji je u saopštenju za javnost naveo da će danas otputovati u Hag.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila 2020. Podiglo je optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera DPK Kadrija Veseljija i još nekoliko lica koja se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U sredu je uhapšen i odveden u Hag još jedan bivši predsednik kosovske skupštine, Jakup Krasnići. On je tokom sukoba na Kosovu bio portparol Oslobodilačke vojske Kosova, ali još uvek nije javno poznato za šta se tereti u optužnici koja je protiv njega podignuta.

XS
SM
MD
LG